El Centre Arqueològic de L’Almoina, un espai en plena remodelació

Glòria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, ha explicat quines són les accions que s'estan duent a terme per a dignificar el museu

Almoina
Glòria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos Culturals | Ajuntament de València

El Centre Arqueològic de L’Almoina, inaugurat en 2007, és un edifici que alberga les restes fundacionals de València, per la qual cosa està considerat un dels espais més importants de la ciutat. Així i tot, este edifici ha tingut una trajectòria difícil, ja que segons els seus expedients, va tenir problemes tècnics i estructurals poc després de la seua creació. Actualment, i després de diversos episodis que han fet que este museu es deteriore, s’estan realitzant diverses actuacions per a adequar este lloc. Glòria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, ha sigut l’encarregada d’explicar este matí quines són les intervencions que s’estan duent a terme, les quals tenen com a objectiu “dignificar l’espai”.

En 2015, a l’inici de la legislatura, detectem problemes amb els audiovisuals, el projecte museogràfic i l’estructura de l’edifici. Per açó, hem dissenyat un pla integral per a este centre arqueològic“. Així ha explicat la regidora la situació en la qual es trobava el museu i la solució que des del Govern de la Nau han pres. En 2016, ja es van reparar els aparells audiovisuals avariats, però l’estiu passat havia deixat de funcionar més de la meitat dels mateixos. “El sistema s’havia quedat obsolet i la tecnologia desfasada”, ha indicat Tello. El 14 d’agost d’enguany, el director de l’Amoina va decidir no cobrar l’entrada al museu per la deterioració dels audiovisuals.

Per açò, la regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals va encarregar l’any passat un informe sobre la situació del Centre Arqueològic. “Ahir es va acabar la reparació d’alguns audiovisuals i la setmana que ve es podrà obrir amb normalitat perquè abans cal comprovar que tot està bé”, ha assenyalat Gloria Tello.

Així mateix, altra intervenció està relacionada amb el projecte museogràfic. La regidora ha explicat que quan es va inaugurar el centre, este era sol per a visites guiades. Després, açò es va canviar i es va donar accés lliure, “però faltava explicació en els panels perquè la informació era escassa per a les persones que anaven sense guia”. Per açò, és necessària una remodelació i actualització del museu “que proporcione un nou discurs expositiu no vinculat als audiovisuals perquè no es pot dependre sempre de les màquines”, ha comentat Tello.

Finalment, la tercera part de la intervenció està relacionada amb l’estructura de l’edifici. Per a açò, s’ha contractat a una empresa especialitzada en arquitectura perquè realitze un informe i identifique els problemes estructurals. “Portem mesos treballant”, ha puntualitzat la regidora.

 

Publicitat