Desmantellen un important centre d’adulteració de cocaïna a Chiva

La Policia Nacional i Guàrdia Civil van procedir a la detenció de dos persones per un delicte de tràfic de drogues.

Conjuntament Policia Nacional de València i Unitats especialitzades en la lluita contra la droga de la Guàrdia Civil, en el marc de l’Operació “PRECOOPERA”, desenvolupada en el terme municipal de Chiva (València), han aconseguit detenir a 2 persones de nacionalitat colombiana de 45 i 30 anys, als quals se’ls imputa un delicte contra la salut pública (tràfic de drogues).

Les investigacions van començar a mitjan passat mes de juliol, aconseguint-se localitzar el centre d’adulteració situat en un xalet apartat que reunia les condicions de seguretat que garantiren l’activitat il·lícita que en ell es duia a terme.

Modus operandi

Integrants d’ORGANITZACIONS o GRUPS CRIMINALS dedicades al TRÀFIC DE DROGUES, amb la finalitat d’augmentar el benefici obtingut sobre les substàncies amb les quals trafiquen, adulteren estes aconseguint més quantitat de droga encara que rebaixant el seu percentatge de puresa.

En rebaixar la seua puresa disminueix la potència dels seus efectes, utilitzant per això substàncies adulterants que compensen la potència perduda en l’adulteració buscant d’esta manera que el consumidor no perceba la manipulació realitzada. Substàncies típiques com adulterants són substàncies estimulants (CAFEÏNA 10 k) i anestèsics locals (PROCAÍNA 8 k, TETRACAÍNA 100 g)

I perquè esta adulteració siga més homogènia possible utilitzen el mètode d'”adulteració per dissolució” per al que és necessari l’ús de dissolvents, entre ells alguns catalogats com a PRECURSORS, dissolvents també intervinguts com a ACETONA (425 litres), ÀCID CLORHÍDRIC (12 litres), HEXANO (5 litres), METILETILCETONA (5 litres) i altres.

Com la fi és la seua distribució al “per major”, envasen la substància en el format habitual de presentació, paquets d’1 k amb forma de “rajola”, per al que utilitzen màquines, eines i altres accessoris com a MICROONES, BALANCES, PREMSES, MOTLES, LOGOS, ENVASADORA AL BUIT, etc.., efectes també intervinguts.

Com vulga que esta activitat il·lícita necessita passar desapercebuda i espai suficient, solen utilitzar-se cases aïllades, com el xalet on este centre es trobava instal·lat, on la seua planta baixa s’utilitzava per a este fi, habitatge que al seu torn era el domicili familiar dels detinguts, donant aparença d’ús normal de l’immoble.

Es van intervenir 2 paquets de COCAÏNA, amb un pes total de 2 k, que presentaven imprés en una de les seues cares un dels logos la planxa dels quals-motle es va intervenir en el registre.

Fases d’explotació

L’operació es va dur a terme a mitjan passat mes de juliol per les citades unitats investigadores, practicant-se un registre domiciliari, xalet on es trobava instal·lat el centre d’adulteració, intervenint-se entre altres efectes 1 vehicle utilitzat pels detinguts, així com adulterants, altres substàncies químiques, màquines, eines i altres accessoris necessaris per a l’activitat il·lícita.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 20/07/2020, decretant l’ingrés a la presó. Les primeres diligències van ser autoritzades pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 de Requena (València).

CatalanSpanish