Centristes es fa gran

L'Articule d'Opinió de Cèsar González Sánchez ens relata com el centre polític ha sigut usurpat i grapejat per partits polítics d'esquerra, de dreta i actualment per la dreta neoliberal i sense ideologia

263
"/>

Quan Arminio, l’aguerrit líder que va unir a les tribus germàniques, va derrotar al poderós imperi romà en la batalla de Teutoburgo, ningú imaginava que l’amalgama de pobles que habitaven al nord del riu Rin, serien capaços d’unir-se sota el comandament d’un sol cabdill per a acabar amb la supèrbia de les legions que dirigia Publio Quintilio Varo. Gràcies a la força de la unió, Arminio va aconseguir que la maquinària militar dels romans mai de la vida aconseguira traspassar les fronteres del Rin i que la seua nació, embrió de l’actual Alemanya, en cap temps fóra conquistada.
La història, testimoni dels temps i llum de la veritat, ens marca la senda de les millors accions. Des de fa molts anys, el centre polític ha sigut usurpat i grapejat interessadament per tots els partits. Primer pels socialistes de Felipe González, després per les dretes d’Aznar i Rajoy. Actualment pels pitjors de tots els esmentats: les dretes neoliberals i sense ideologia dels Ciutadans d’Albert Rivera.
Només Arminio va aconseguir la gesta de salvar al seu poble perquè va aconseguir la unió de tots. Encara que sempre va haver-hi heroics ViriatosVercingétorix i Boudicas que es van resistir a la invasió, no ho van aconseguir per les traïcions dels seus partidaris o la falta de cohesió interna. La moralitat d’aquesta història és que la col·laboració de tots, fins i tot dels aparentment febles, si s’aparquen els personalismes, l’ego i les ambicions privades, aconsegueix la consecució dels objectius.
Què té el centre que tots els que governen ho abracen? És aquell lloc on resideix la virtut política, el sentit comú de la societat i on se situen les opinions i sentir de la majoria de la població, possibilistes i conciliadors per naturalesa, en contraposició al frontisme que impregna la política espanyola.
Quan fa uns anys un flautista Hämelin de Barcelona va creuar les terres de l’Ebre per a tocar la seua verinosa flauta, molts xicotets partits de centre es van deixar engalipar pels seus cants de sirena i van sucumbir en la cova on una vegada més van tancar a tots els centristes. No obstant això, va haver-hi un partit que no es va vendre.
En 2014, Coalició de Centre Democràtic (CCD), única formació que enfonsa les seues arrels en el CDS d’Adolfo Suárez, amb un grapat de militants es va proposar recuperar el centre per a la ciutadania. Ara aqueix projecte i malgrat les moltes dificultats i travetes, se’ns comença a fer gran. La gran tasca d’unir al centre sota el projecte de Centristes ja està donant els seus fruits.
Sota la mateixa bandera, Centristes compta amb les adhesions de Via Centrum Partit Demòcrata, Cidadáns de Galícia, Unió de Ciutadans Independents (UCIN), Grup Independent Liberal d’Andalusia GIL-A, Compromís amb Aragó, Units per la Independència de la Justícia (UNIJUS), Veïns per Tenerife, Centre Independent Canari (CICAN), Lliures o IDES, afermant-nos així com única força de centre nacional, entre PSOE i Podemos a l’esquerra, i PP i Cs a la dreta. Sens dubte, aquestes unions i les que vindran si la destinació no les torça, permetrà al vertader centre polític entrar en 2019 en les institucions de tota Espanya. Vells líders del CDS com Luis Gil-Orozco, ja ens estan traslladant el suport del centrisme sociològic en llocs com la Comunitat Valenciana.
Dos milions d’espanyols van votar en les eleccions de 2015 a formacions centristes d’àmbit municipal. Açò sense explicar els vots a altres forces nacionals com UPyD, que encara que honestament han defensat ideals de centre i compten amb regidors, els seus representants hauran de decidir pròximament el seu futur. Des de CCD allarguem la mà als votants i càrrecs d’UPyD, que en tan sols un any hauran de votar conjuntament en les eleccions municipals, autonòmiques i europees a un partit que defense els seus principis i valors.
Si la cadena d’unió que va teixir Arminio va servir per a fonamentar la pàtria dels pobles germànics, els centristes hem de ser ambiciosos i proporcionar a Espanya i els seus municipis un vertader partit regenerador, honest i centrista per a aconseguir el progrés de la nostra nació.