Visites guiades, conferències, gastronomia medieval, concerts i cercavila per a celebrar el 9 d’Octubre a Dénia

L’Ajuntament de Dénia, des de la Delegació de Cultura, ha organitzat diferents activitats per a commemorar el 9 d’Octubre, Dia dels Valencians.

L’Ajuntament de Dénia, des de la Delegació de Cultura, ha organitzat diferents activitats per a commemorar el 9 d’Octubre, Dia dels Valencians.

L’àrea d’Arqueologia i Museus, amb el suport de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, ha elaborat un programa en torn a la temàtica “Dénia. Descobrir Alfons V d’Aragó i Maria de Castella. Remembrança dels orígens de la Generalitat Valenciana”.

La primera de les activitats tindrà lloc el dijous 4 d’octubre, en La Sala del Castell de Dénia, a partir de les 19 hores. El tema central d’esta jornada serà descobrir els orígens de la Generalitat Valenciana. Obrirà una conferència titulada “Remembrança del rei Alfons V d’Aragó i de Maria de Castella”, que oferirà el catedràtic emèrit d’Història Medieval de la Universitat d’Alacant Josep Hinojosa Montalvo. Seguidament, el periodista i escriptor Alfons Llorenç i Gadea parlarà sobre el naixement de la Generalitat Valenciana. Per a acabar, els conferenciants, acompanyats pel regidor de Cultura, Rafa Carrió, debatran en taula redona sobre el tema “La Generalitat Valenciana. Passat, present i futur. L’Estatut d’Autonomia com espill”.

A les 21.30 hores, la celebració de la naixença de la Generalitat es trasllada a la taula, concretament a l’hotel Nou Romà, on se servirà una degustació de tapes amb aires feudals i de fruits emblema de la Dénia medieval, amb vins del gust del comte de Dénia, Alfons d’Aragó i Foix, descendent de Jaume I. El menú inclou figatells de Beneixama, embotits del Marquesat de Villena (Montealegre del Castillo i Bonete), llonganissa, blanquets i guarras, pa fresat, panses i cafè amb sucre de canya. Per a més informació i inscripcions, cal adreçar-se al Museu Etnològic, telèfon 96 642 02 60.

La programació continua el dissabte 6 d’octubre, amb una visita guiada al castell de Rebollet (Font d’en Carròs, la Safor), dissenyada per Josep Antoni Gisbert, arqueòleg municipal de Dénia. El dia 7 d’octubre, s’ha programat una visita al castell de Bairén (Gandia, la Safor), amb guió també a cura de Gisbert.

El dilluns dia 8, de 10.30 a 13 hores, s’oferta una visita guiada al castell de Dénia per a conèixer la fortalesa. I el dimarts 9 d’octubre, la programació torna al castell de Dénia, esta vegada per a conèixer la Vila de Dénia i l’església de la Vila. Ambos dies, el punt de trobada dels participants serà el Portal de la Vila.

Per a participar en les visites cal fer una inscripció prèvia telefonant al Museu Etnològic. La programació del 9 d’Octubre a Dénia es completa amb unes altres activitats, organitzades des de l’àrea de Promoció Cultural.

El dilluns 8 d’octubre, a les 20.30 hores, a l’auditori Centre Social, es presentarà el disc Així d’Ina Martí, amb la participació de Paco Muñoz. Martí cantarà poemes de Vicent Andrés Estellés, Voro Ortells, María Josep Escrivà, Luis Cernuda, Vicente Alexandre i Miguel Hernández. L’entrada és lliure fins a cobrir l’aforament del local.

El 9 d’octubre, Dia dels Valencians, a les 11.30 hores, començarà la cercavila de Dianium Dansa amb els gegants Tirant i Carmesina i lectura de passatges del Tirant lo Blanch de Joanot Martorell per part del públic assistent. La cercavila eixirà de la glorieta del País Valencià i recorrerà el carrer de Diana i el passeig del Saladar fins arribar a la plaça de Jaume I.

A les 12.15 hores, al segon tram del carrer del Marqués de Campo, se celebrarà el tradicional concert de l’Agrupació Artística Musical de Dénia.

ValenciàEspañol