viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

CERMI CV denuncia que les entitats de la discapacitat segueixen sense cobrar les subvencions

S'estan fent front a totes les despeses extraordinàries derivades de la pandèmia sense cap ajuda.

El Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV) ha denunciat que les entitats valencianes del tercer sector social de la discapacitat segueixen sense cobrar les subvencions aprovades pel Consell fa tres mesos.

El Comité valencià ha assenyalat que “una vegada publicat tant el decret de penjador legal com el del decret concret de concessió directa de les subvencions ordinàries en discapacitat 2020, s’havia d’haver procedit amb diligència ràpida tot el procés administratiu pertinent per a fer el pagament, per un import global de 5.467.390 €; en els comptes de les entitats socials de discapacitat”. Així, l’entitat ha qualificat la demora com a “imperdonable”.

“La lentitud i la burocràcia administrativa estan trencant amb aqueixa línia de sostenibilitat ràpida i segura amb la qual s’havien conformat estos decrets de concessió directa”, ha valorat, al mateix temps que ha assegurat que s’estan fent front a totes les despeses extraordinàries derivades de la pandèmia sense cap ajuda.

“Més del 90% de les entitats del tercer sector d’acció social ja tenen dificultats per a fer front a les despeses corrents de l’entitat, al voltant del 60% ha hagut de recórrer a endeutament a través de crèdits bancaris, la qual cosa els genera interessos; i, aproximadament, un 52% esgotarà en 2020 els seus fons propis”, ha avançat el CERMI CV.

Així mateix, s’ha detallat que “un 45% està tenint ja dificultats per a pagar les seues nòmines, un 20% ha rescindit ja algun contracte laboral en l’entitat i un 56% ha reduït la prestació de serveis dels programes que entraven dins d’este decret de concessió directa”.

Des del Comité valencià han explicat també que “les entitats del sector social de la discapacitat han hagut d’afrontar el desenvolupament dels seus programes i serveis enguany amb els onze mesos de fons propis”. “Una sisena part haurà esgotat estos fons propis en tancar el present exercici, amb la fragilitat que suposa això de cara a un 2021 que es preveu també complicat”, ha valorat l’entitat.

VULNERABILITAT

Les entitats del sector social de la discapacitat estan fent enormes esforços per mantenir els serveis a les persones amb discapacitat i al personal tècnic en un context on la labor de les entitats és més necessària que mai per l’especial vulnerabilitat de les persones beneficiàries.

“No podem oblidar que el tercer sector social de la discapacitat naix per a ocupar-se de les persones amb discapacitat i les seues famílies, ha recordat CERMI CV, que especifica que este col·lectiu ha sigut molt damnificat i castigat per la pandèmia.

Tal com aclareix l’entitat, este decret de concessió directa que va a les entitats és per al desenvolupament de programes de persones amb discapacitat i problemes de salut mental.

S’atendria persones amb discapacitat, sent estes les beneficiàries reals i directes d’estes ajudes. De no abonar-se el pagament, “està en joc la supervivència del tercer sector social de la discapacitat de la Comunitat Valenciana”.

TREBALL “INTENS” I “PERSISTENT”

Al juliol, es va aprovar el decret de concessió directa gràcies al treball “intens” i “persistent” que des de la Plataforma del Tercer Sector d’Acció Social CV i CERMI CV es va realitzar en els moments més crítics de la pandèmia per la COVID-19.

Este treball d’incidència política, es va orientar en la línia de sostenibilitat ràpida i segura cap a les entitats per esta conjuntura.

“És just reconéixer que l’administració autonòmica, al costat del Tercer Sector d’Acció Social en el seu conjunt, es van posar a la feina per a habilitar estos decrets de concessió directa, absolutament imprescindibles i de primera necessitat per l’emergència sanitària”, ha destacat el Comité valencià.

No obstant això, ha denunciat que “el que és absolutament incomprensible i indignant és que haja passat més temps del que es va estipular quan s’estaven elaborant estos decrets i que se seguisca sense cobrar esta línia de subvencions”.

“El problema és que això no és nou, que se sap i es va arrossegant des de fa anys, sense que se li pose remei, més enllà d’anuncis i promeses de plans de millora en la funció pública que no arriben a complir-se”, ha estimat l’entitat, al mateix temps que ha reconegut que, per a l’administració, també estan sent “moments durs”.

“En esta extrema urgència i necessitat, este procés administratiu per part de la intervenció de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i dels seus Territorials, s’hauria de prioritzar i tindre aqueix sentit social d’urgència, que sí que es va tindre en les reunions polítiques per a conformar estos decrets de concessió directa. El retard que s’ha produït no es pot recuperar, però el que ve, sí”, ha conclòs l’entitat.

Últimas noticias

Contenido relacionado