Chema Prades: “La plorera ha sigut gorda perquè ser pregoner és al màxim a què es pot aspirar!”

Este castelloner, músic i amant de les tradicions, implicat en la festa és, entre altres moltes coses, membre actiu de la Gaiata 1 de la que el seu fill ja ha sigut també president infantil i confessa que ser qui done veu a l'anunci de les festes és un somni, per fi, complit

“Portava molts, molts anys tractant de ser pregoner i els tres últims, quan es va canviar el sistema d’elecció, ja vaig estar com a finalista, però no va poder ser!”. I ara, a la Magdalena del 75 aniversari de les festes, ho ha aconseguit! Chema, José María Prades Manzano, és el flamant pregoner anunciador de les festes del 2020. “Un orgull immens perquè no deixa de ser el màxim a què es pot aspirar! ‘Lo més’!”, afirma emocionat, moments després d’haver conegut la notícia.

Falten adjectius per descriure la seua implicació al món de la festa i les tradicions més arrelades. I és que poques persones hi haurà que no el coneguen per una o una altra cosa. Tant si es parla de Gaiates, com si es fa referència de la Mare de Déu de Lledó, com a la música i la recuperació de les “rondes de maig” o a molts altres esdeveniments amb regust castellonenc, este “manegueta” enamorat en el profund de la seua terra, està posat en tot.

Conta que quan li ha tocat l’alcaldessa “estava a casa preparant un treball de música amb el meu fill i quan m’han donat la notícia, he hagut de deixar el telèfon per a plorar”.

Ser pregoner és per ell un somni del qual mai ha desistit. “No m’ho esperava!, la veritat, és cert que sempre et presentes amb eixa il·lusió però…és que a més, enguany és el 75 aniversari i si això no fos prou, la competència era dura. Tenia dos aspirants ‘de pes”, explica emocionat però amb la veu ferma de la responsabilitat d’un ‘pregoner’ com cal.

“És que estàs parlant a tota la ciutat, en nom de l’alcaldessa, per dir-lis que comencen les festes, a qui no li agrada això!”

Encara que al 82 ja va ser el pregoner infantil, recorda que allò poc té a veure amb açò. “D’una banda, en aquell moment, era el segon any que hi havia pregoner infantil, i la veritat és que encara no hi havia tradició i era més com un joc però….és que ara….. estàs parlant en nom de l’alcaldessa! t’estàs dirigint a tota la ciutat per anunciar-los que comencen les festes! -recorda amb convençuda i sincera solemnitat-

Com a músic, Chema, no deixa res a l’atzar pel que fa a la seua preparació pel dia gran. Ni abans, ni evidentment, ara. “Clar que et prepares a consciència, partint de la marxa de la ciutat… a partir d’eixa nota, comences i vas cantant baixant en un to fins que et trobes còmode i per descomptat, cada dia assajant i cantant el Pregó!”

Amb l’emoció, encara és incapaç de dir quin punt o quin moment del recorregut de la Cavalgada del Pregó li farà més il·lusió, però fidel al seu esperit de treball i responsabilitat, Chema recorda que “per descomptat un dels punts més importants és tribuna perquè al final li estàs cantant també a la persona que ha confiat en tu per este encarreg!”.

UN HOMENATGE ‘MOLT ESPECIAL’

A la part més íntima i personal del pregoner del 2020, José María Prades Manzano, a ningú se li escapa que enmig de tota l’emoció hi ha també el record present a una persona i ‘personatge’ molt especial per Castelló, Pepe Prades, son pare, que va morir sobtadament el desembre de 2015. 

Enginyer en cap de l’ajuntament de Castelló durant més de tres dècades i responsable d’ambiciosos projectes de remodelació de la ciutat, ‘Pepe’ era conegut també per la seua incombustible verborrea i sentit de l’humor però molt en especial per una estima i amor incondicional al seu Castelló que el va fer implicar-se en el món de la cultura i de la festa d’una manera activa, contundent i sempre rigorosa gràcies també a la seua tasca documental com a col·leccionista d’innumerable documentació gràfica i de tota mena que el convertien en història viva de la ciutat. I ara, en el 75 aniversari de les festes de la Magdalena, serà el seu fill qui li donarà veu als versos de Bernat Artola per anunciar que Castelló està en festes.

“Jo he plorat!, però és que la meua família….encara més! –confessa Chema emocionat-

: Valencià