viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Científics del FISABIO i IIS La FE estudien el paper protector dels bacteris enfront dels patògens multiresistents

Científics de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), dirigits pel doctor Carles Úbeda, lideren el projecte europeu “FloraStopMRE“, que pretén identificar els bacteris del cos humà que protegeixen contra les enterobacteries multiresistents, entre les quals es troben patògens com Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae.

El consorci internacional, del que també forma part el grup de recerca en Hematologia i Hemoteràpia del doctor Miguel Ángel Sanz en l’Institut de Recerca Sanitària de la Fe, està conformat per un equip multidisciplinari de científics experts en microbiologia, genòmica i experimentació amb ratolins lliures de gèrmens d’Espanya, França, Alemanya i Portugal.

A través de la utilització de les actuals tècniques de seqüenciació massiva, els investigadors realitzaran un estudi complet per identificar que espècies de la microbiota intestinal protegeixen enfront de la infecció i quins són els mecanismes pels quals es produeix la inhibició del patogen.

Aproximadament, cada any unes 400.000 persones són infectades per patògens resistents a antibiòtics en la Unió Europea (UE). Alguns d’aquests microorganismes són resistents a gairebé tots els antibiòtics disponibles, la qual cosa dificulta el seu tractament i posa en risc la vida del pacient.

“Els resultats obtinguts en aquest projecte tindran aplicacions clíniques directes, ja que ajudaran al desenvolupament de biomarcadors, probiòtics i fàrmacs per tractar i prevenir infeccions enfront de les quals existeixen escasses opcions terapèutiques”, destaca el doctor Carles Úbeda.

Durant els últims dos anys, el grup del doctor Úbeda ha recaptat dades de colonització de patògens procedents de mostres fecals de 140 pacients hospitalitzats amb leucèmia aguda, proporcionades pel doctor Miguel Ángel Sanz.

En una primera fase del projecte, els científics de la Fundació FISABIO, encapçalats per Ana Djukovic, en col·laboració amb el doctor Joao Xavier (Memorial Sloan Kettering – Nova York), han identificat els bacteris comensals que s’associen amb la protecció enfront d’enterobacteries patògenes portadores de resistències a antibiòtics. D’altra banda, en col·laboració amb el professor Jean Marc Rolain de la Facultat de Medicina i Farmàcia de Marsella, han aïllat algunes de les espècies bacterianes identificades.

En la segona fase, els investigadors demostraran el paper protector d’aquestes espècies i els mecanismes de protecció. El grup de la doctora Karina Xavier en la Fundaçao Calouse Gulbenkian de Portugal colonitzarà a una sèrie de ratolins lliures de gèrmens amb les espècies bacterianes identificades per testar la seua capacitat d’inhibició.

A continuació, els científics dels grups del doctor Úbeda, el doctor Bernhard Kuster (en el Technische Universitt Munchen de Freising) i el doctor Laurent Debrauwer (en el INRA Centri de Recherche de Tolosa de Llenguadoc) utilitzaran tècniques de transcriptòmica, proteòmica i metabolòmica tant en les mostres de ratolins com de pacients hospitalitzats.

Aquestes tres tècniques permetran conéixer en l’àmbit global quines substàncies produeixen aquests bacteris (proteïnes, metabòlits), quins gens expressen i conéixer que funcions són les que ens ajuden a defensar-nos del patogen. Per exemple, tal com assenyala el doctor Úbeda, “ens ajudarà a esbrinar si el que produeixen és una substància inhibidora o si tan patògens com a bacteris comensals competeixen pels mateixos nutrients”. Finalment, aquests possibles mecanismes de protecció seran validats in vitro utilitzant tècniques microbiològiques i en viu en el model de ratolí.

Sobre el projecte FloraStopMRE

El projecte “FloraStopMRE” ha rebut 850.000 euros de finançament en el marc de la convocatòria ERA-NET InfectERA, amb la qual la Unió Europea pretén incentivar la recerca biomèdica en malalties infeccioses.

Correspon al Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO) sufragar el finançament de les entitats espanyoles participants en aquest projecte mitjançant la convocatòria Accionis de Programació Conjunta Internacional 2015 (APCIN 2015), que gestiona la Sotsdirecció General de Projectes Internacionals (SGPINT). La Fundació FISABIO ha rebut un total de 150.000 euros per a aquest projecte la referència del qual és PCIN-2015-094.

Últimas noticias

Contenido relacionado