Parelles de pel·lícula al ‘Cinema a l’estiu’ del MuVIM

La nova entrega del programa estival de cinema gratuït inclou sis pel·lícules que es projectaran al Museu del 6 al 12 de juliol a les 22 hores.

462

El MuVIM inicia aquest divendres 6 de juliol una nova edició del ‘Cinema a l’estiu’ amb la projecció de La edad de la inocencia, de Martin Scorsese. El cicle consta de sis pel·lícules que mostraran com ha canviat la nostra forma d’entendre i viure la vida en parella al llarg del segle XX, prestant especial atenció a la creixent influència que tenen les noves tecnologies en la nostra intimitat emocional. Les projeccions començaran a les deu de la nit i s’estendran fins al dijous 12 de juliol. L’accés és lliure i completament gratuït.

Aquesta nova edició del cinema d’estiu en el MuVIM començarà amb la projecció d’una de les obres mestres del director americà Martin Scorsese. Basada en una novel·la homònima de l’escriptora de Nova York Edith Wharton, La edad de la inocencia (1993) és una àcida crítica dels usos i costums sentimentals de la classe alta nord-americana en un  moment, a la fi del segle XIX, en el qual el matrimoni era una qüestió més d’estatus social que d’amor romàntic. En la pel·lícula destaquen les interpretacions de Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer i Winona Ryder que va ser nominada a l’Óscar per aquest paper.

Masclisme residual i reivindicació femenina

El dissabte 7 de juliol es projectarà un clàssic de la comèdia romàntica. Pijama para dos (1961) era la segona pel·lícula que protagonitzaven Rock Hudson i Doris Day i va recollir un gran èxit de taquilla. Quasi seixanta anys després d’estrenar-se, el film no solament se sosté dignament en peus, sinó que manté una frescor insòlita que segueix fent riure. El que sí denota el pas del temps són certs residus masclistes que esguiten la pel·lícula. Un film, que, encara que critica els excessos del món de la publicitat en el qual treballen els dos intèrprets, no qüestiona els seus aspectes més sexistes.

Vint-i-cinc anys després, en canvi, es va estrenar una cinta que abordava sense embuts els desordres sentimentals —i sexuals— d’un grapat de professors universitaris canadencs. En El declive del imperio americano (1986), que es projectarà el dimarts 10 de juliol, conviuen homes que no tenen cap objecció a compaginar el seu compromís matrimonial amb l’excursionisme sexual periòdic i dones que intenten trobar el seu propi itinerari emocional, un camí en el qual la satisfacció del propi desig ocupa un lloc cada vegada més important.

No es pot oblidar que el film es va estrenar només deu anys després de la publicació del famós estudi de Shere Hite, que va desvetlar un alt grau d’insatisfacció sexual femenina en el sí del matrimoni. La pel·lícula és la primera part de Las invasiones bárbaras (2003), que es va alçar amb l’Óscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa en 2004, i els diàlegs entre els seus personatges —eix vertebral del film— són hilarants per la seua brutal sinceritat, però també desmoralizadores per la seua perspicàcia. És, en definitiva, un clássic del cinema independent que trenta anys després segueix sense deixar indiferent a l’espectador.

L’amor i les noves tecnologies

La creixent influència de les noves tecnologies en la vida íntima és un dels aspectes als quals el cicle vol parar més atenció. En els últims anys, el nombre de parelles que s’ha separat per infidelitats descobertes a través d’aplicacions comunicatives com Whatsapp ha crescut exponencialment. El guió de Perfectos desconocidos (2017), l’última pel·lícula d’Álex de la Iglesia que es projectarà el dijous 12 de juliol, gira al voltant d’una pregunta inquietant: és bé conèixer-ho tot de la nostra parella? O potser el més recomanable siga desconèixer certes coses? Segurament, totes les persones tenen alguna cosa que amagar i una de les grans virtuts de l’ésser humà és precisament la seua capacitat d’oblidar. Però les noves tecnologies són artefactes mnemònics que ho conserven tot i deixen constància de cadascun dels seus passos.

Her(2013), la pel·lícula de Spike Jonze que es projectarà el dimecres 11 de juliol, va un pas més enllà i imagina un futur proper en el qual els dispositius mòbils poden ajudar a solucionar els problemes emocionals. Potser la solitud, el desengany o el desemparament sentimental també tinguen fàcil solució tècnica. Almenys açò pensa el protagonista d’aquesta cinta quan entaula una relació sentimental amb el sistema operatiu del seu mòbil abans de comprendre que l’amor és molt més complicat que un sistema combinat d’algorismes.

El factor temps

Però el pas del temps no solament permet veure com ha canviat la forma d’entendre i viure les relacions de parella. En Tal como éramos (1973), Sidney Pollack ens mostra els efectes que el temps produeix a l’interior d’una relació sentimental que ha unit a dues persones aparentment irreconciliables: Katie Morosky és una dona políticament compromesa mentre que Hubbell Gardiner és un bonic i carismàtic hedonista. Ella vol canviar el món i ell sobretot gaudir d’ell. La pel·lícula, que es projectarà el dilluns 9 de juliol, va reunir a dos actors que, aparentment, tampoc tenien molt en comú: Barbra Streisand i Robert Redford. I la cosa va funcionar tan be que la cinta s’ha convertit en tot un clàssic del cinema romàntic, però no romanticón.

Ofertes a la cafeteria del museu

La projecció de les pel·lícules, en versió original subtitulada al castellà, començarà a les 22h en l’espai contigu a la Pèrgola del museu, al costat de la cafeteria, que de fet ofereix la possibilitat de prendre un entrepà i beguda a un preu i sopar mentre es contempla la pel·lícula especial durant els dies que dure el cicle. L’accés a cadascuna de les projeccions és lliure i completament gratuït. El diumenge 8 de juliol no hi haurà projecció.