Les cistelles de Nadal d’última hora, termòmetre de la crisi COVID

Creix la despesa mitjana de les empreses que regalen lots perquè incrementen el preu en els diners previstos pels sopars de Nadal cancelats.

En l’any més atípic de tots, el sector dels lots i les cistelles nadalenques tampoc es deslliura de les conseqüències de la crisi covid. Això sí, les seues repercussions són molt diverses i enguany, fins a l’últim moment serà impossible fer un balanç d’un Nadal que ningú s’atreveix a preveure ni a planificar.

Les úniques coses que per ara es poden confirmar és que a inicis del mes de desembre i a menys d’una setmana perquè es tanque el període ‘oficial’ de les comandes a les grans distribuïdores, “les empreses que continuen fent cistelles als seus treballadors han canviat la tendència i d’invertir 30 o 40 euros han passat a invertir-ne 40 o 50“, com explica el responsable de comunicació de Lotes de España, Carles Torrijas.

La raó d’este increment és que probablement el que no es gastaran al sopar nadalenc ho invertiran en els lots, “l’opció més segura, donades les circumstàncies”, com recorden des d’este sector. De fet, una altra de les novetats d’enguany és que molts dels repartiments ja no seran a les empreses, sinó als domicilis del personal. “Nosaltres donem l’opció de què es puga repartir a casa dels treballadors que estan teletreballant i és una opció que està funcionant molt bé”, apunta Torrijas.

Però d’altra banda, i en termes de facturació i de grans xifres, els professionals d’este sector saben que les comandes de l’últim moment, en especial de xicotetes empreses i autònoms seran el termòmetre real de què està sent la crisi per moltes empreses. “Les comandes grans que enguany no s’han fet, això ja ho sabíem des de fa temps, així com les de moltes empreses que han hagut de tancar o per exemple les típiques cistelles que es sortejaven per estes dates en molts bars, però el termòmetre real de com estan anant les coses el marcaran els autònoms i les xicotetes empreses en demandes d’última hora que faran o no segons com vegen que han anat les coses en este any tan atípic per a tots”, explica el responsable de comunicació.

Tot i això, de moment, el número de persones contractades per la campanya de 2020 en les empreses que s’encarreguen de preparar lots, sembla que s’ha mantingut respecte al d’altres anys encara que alguns empresaris confessen que la incertesa de com anirien les coses els ha fet anar amb més prudència que mai.

CatalanSpanish