Ciudadanos vol que un possible Estat d’Excepció controle les xarxes socials

Ciudadanos planteja que en cas de ser necessari se puguen tancar i controlar usuaris de xarxes socials i tancar webs sense ordre judicial.

Ciutadans ha obert la caixa dels trons plantejant possibles escenaris d’un Estat d’Excepció. El partit d’Albert Rivera estudia ampliar les restriccions que suposen la suspensió de drets i llibertats i que està previst en la Constitució per a situacions de crisis o anormalitat.

“Estem davant una nova forma de violència que utilitza les xarxes socials per a reclutar, difondre doctrina o organitzar atemptats” va afirmar Girauta a la cadena SER. Esta proposta cerca ampliar les restriccions de l’Estat d’Excepció, en teoria podria usar-se per a aplicar-se en cas d’un atac terrorista com l’ocorregut a París. No obstant això podria usar-se a Catalunya si es considerara als CDR (Comités de Defensa de la República Catalana), com un moviment terrorista capaç de desestabilitzar a l’Estat.

L’Estat d’Excepció ve regulat en l’article 116 de la Constitució, que regula els estats d’alarma, d’excepció i de lloc. Només s’ha usat este article.

El Govern haurà de remetre al Congrés una sol·licitud d’autorització que haurà de determinar els efectes de l’estat d’excepció, amb esment exprés als drets la suspensió específica dels quals se sol·licita, una relació de les mesures a adoptar referides a les dites dretes la suspensió de les quals se sol·licita, l’àmbit territorial al qual s’aplicarà i la durada d’este. La sol·licitud també haurà de contenir la quantia màxima de les sancions que l’Autoritat governativa està autoritzada a imposar als qui contravinguen les disposicions dictades durant l’estat d’excepció. El Congrés debatrà llavors la sol·licitud d’autorització del Govern, podent aprovar-la o introduint modificacions en esta. (EL 4/1981, art. 13).

En este estat es podran suspendre els següents drets fonamentals reconeguts per la Constitució espanyola:

 • Art. 17.2 Detenció preventiva.
 • Art. 18.2 Inviolabilitat del domicili.
 • Art. 18.3 Secret de les comunicacions.
 • Art. 19 Llibertat d’elecció de residència i lliure circulació pel territori nacional.
 • Art. 20.1.a) Llibertat d’expressar el pensament.
 • Art. 20.1.d) Dret a comunicar o rebre informació veraç per qualsevol mitjà de difusió.
 • Art. 20.5 Prohibició de segrestar publicacions i altres mitjans d’informació sense resolució judicial.
  Art. 21.2 Dret de reunió en llocs de trànsit públic i manifestacions.
 • Art. 28.2 Dret de vaga.
 • Art. 37.2 Dret a adoptar mesures de conflicte col·lectiu

CatalanSpanish