La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza una observació del trànsit de Mercuri pel disc solar

L'activitat, gratuïta i oberta al públic interessat, es realitza amb la col·laboració de l'Associació Valenciana d'Astronomia (AVA).

La Ciutat de les Arts i les Ciències organitza una observació especial l’11 de novembre de 2019 amb motiu del trànsit de Mercuri pel disc solar. L’activitat, en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), es realitzarà en el Passeig de Xiprers, al costat de l’Hemisfèric, a partir de les 13.30 hores fins a les 17.00 hores.

Es col·locaran un total de quatre telescopis en este espai exterior de la Ciutat de les Arts i les Ciències on podrà accedir tot el públic interessat. Personal de la Ciutat de les Arts i les Ciències i de l’Associació Valenciana d’Astronomia atendran les consultes dels participants i guiaran en l’observació d’este curiós fenomen.

Els trànsits es produeixen quan un planeta passa davant del disc del Sol. En aqueix moment, el planeta es veu com un xicotet disc negre que es mou lentament enfront del brillant cercle solar. Les òrbites de Mercuri i Venus es troben dins de l’òrbita terrestre, per la qual cosa són els únics planetes que poden passar entre la Terra i el Sol per a produir el trànsit.

El pròxim serà en 2032

Es tracta d’un fenomen poc comú i en el cas de Mercuri només es produeix unes tretze vegades cada segle. Hui dia, els trànsits són una de les eines que s’usen per a descobrir planetes que orbiten al voltant de les estreles. Encara que Mercuri passa entre la Terra i el Sol almenys tres vegades a l’any, és estrany que es produïsca l’alineació exacta perquè siga observable, a causa de la inclinació de l’òrbita del planeta, per la qual cosa els trànsits només poden ocórrer al maig o novembre. El pròxim tindrà lloc en 2032.

CatalanSpanish