Sagunt, Tavernes de la Valldigna, Chiva, Corbera i Losa del Obispo entren en l’era de les ciutats intel·ligents

AVAESEN i la Diputació de València els entreguen les guies Smart City que els permeten avançar en solucions intel·ligents.

Els ajuntaments de Sagunt, Tavernes de la Valldigna, Chiva, Corbera i Losa del Obispo han rebut de AVAESEN i la Diputació de València la Guia Smart City en la qual porten treballant en els últims mesos, en un exemple de col·laboració publicoprivada per a dur a terme accions que milloren la vida dels ciutadans.

El Think tank Smart Cities de AVAESEN ha celebrat un nou Demo Day online centrat en solucions d’energia per a municipis de qualsevol grandària, en el qual s’han mostrat solucions com les comunitats energètiques locals, l’autoconsum compartit, la generació d’energia a través de residus urbans, o l’emmagatzematge per a renovables en edificis públics.

A més, han participat en la jornada exposant els seus reptes i actuacions en energia i mobilitat els ajuntaments de Tavernes de la Valldigna, l’Eliana i Canet d’en Berenguer.

El president de AVAESEN, Marcos J. Lacruz, va incidir en la seua presentació en què “el que era un somni fa uns anys, que poguérem proveir-nos al cent per cent d’energia renovable, ara és un objectiu, i els municipis i els seus ajuntaments han de formar part d’esta transformació que genera riquesa i ús de manera sostenible”. Per la seua part la diputada d’Innovació de la Diputació de València, Mentxu Balaguer, va posar l’accent sobre les ajudes que este 2020 es destinaran a més de 50 municipis de la província de València en Smart city, amb 1 milió d’euros de partida pressupostària.

L’energia i la sostenibilitat lideraran la reconstrucció que planteja la Unió Europea amb 750.000 milions d’euros. A més el ‘Green Deal’ planteja un horitzó 2021-2027 en el qual s’invertiran 100.000 milions d’euros a la UE en eficiència energètica d’edificis, emmagatzematge o hidrogen com a font d’energia.

Des de AVASESEN i el seu Think tank Smart Cities s’ha incidit en què anticipar-se és essencial per a poder beneficiar-se d’ajudes, inversions i liderar esta transformació, d’aquí ve que jornades com esta suposen un repte per a aportar solucions i executar projectes.

Què és una guia smart city

Les guies que s’han entregat a Sagunt, Tavernes de la Valldigna, Chiva, Corbera i Losa del Obispo parteixen d’un diagnòstic de la situació en cinc àrees: innovació social; energia; medi ambient, infraestructures i habitabilitat urbana; mobilitat urbana; i govern, economia i negocis.

En cadascuna d’estes àrees la guia fa una anàlisi de la situació en la qual parteix cada municipi, per a després marcar reptes individuals en funció de les solucions que ja tenen implementades, per a marcar prioritats en inversions futures en smart city, i finalment proposar exemples concrets per a cada solució de casos d’èxit que podrien ser exportats a aqueix municipi en qüestió.

El Think tank Smart Cities www.thinksmartcities.es

El Think tank Smart Cities és un gran laboratori de projectes de ciutats intel·ligents i sostenibles enfocada a la ‘recuperació verda’ que planteja la Unió Europea.

El Think tank està format per més de cent membres: empreses de diversos sectors (energia, TIC, seguretat, mobilitat, aigua, residus…), ajuntaments, diputacions, entitats de finançament públic i privat, instituts d’investigació, start-ups, associacions, administracions públiques locals i regionals i diputacions, co-creant les ciutats del futur.

El grup treballa des de 2017 en múltiples eixos: innovació social, energia, medi ambient, infraestructures, habitabilitat, mobilitat urbana, govern, economia i negocis, ha mobilitzat més de 2 milions d’euros de finançament públic a projectes i el seu model ha sigut replicat en altres regions de la UE.

ValenciàEspañol