viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Marina Civera i Sara Larrazábal, falleres majors de València 2019

Marina Civera Moreno i Sara Larrazábal Bernal són, des d’avui, les representants de la festa este 2019. Les falles de 2019 ja té les seues reines. La tradicional trucada de l’alcalde Joan Ribó des de l’hemicicle de l’ajuntament ha revelat els tan esperats noms de la fallera major i de la fallera major infantil de 2019.

Coneixem a Marina:
Marina, per la seua banda, ha promés ser una fallera propera i “molt lliurada a la festa i als fallers”, animada per les paraules de l’alcalde de València: “eres una fallera major estupenda”. També ha volgut donar les gràcies al jurat i ha assegurat que va a fer-ho tan bé com siga possible.

La jove Marina Civera Moreno, de 24 anys, pertany a la comissió Barri de San José i és graduada en Odontologia per la Universitat de València.
Es tracta de l’única de les 73 candidates que havia pertangut a la cort infantil i que ix triada perquè seguisca la ratxa. Marina ho va anar en 2006 i des de llavors ha crescut i s’ha fet odontòloga. La seua germana Paula també va ser de la cort major i a l’octubre la posarà en un brete un dia: en un dels primers dissabtes d’actes… es casa.
L’any 2006, fa quatre dies, van regnar en la festa Lucía Gil en majors i Nuria Llopis en infantils. En les passades festes han sigut reines de les seues «carrers» tres d’aquelles xiquetes, que ja no són xiquetes: la mateixa Nuria, Andrea Arnau a Burjassot i Marina Civera en el barri de San José. Però tan sols esta s’ha presentat a la carrera per la cort o una mica més. «Quan vaig veure les llistes de candidates ho comentem: ‘m’he quedat sola’. Ens hem vist molt durant l’any, encara que a voltes, i ja és mala sort, han coincidit en dates les nostres exaltacions i nomenaments». Nuria ha seguit la norma no escrita de no presentar-se en majors les falleritas infantils «i Andrea ho tenia complicat pels estudis». Marina serà, doncs, una de les aspirants a un doblet (cort major-cort infantil), molt estés estos anys, però amb escassíssimes candidatures enguany.

Va ser triada amb 23 anys i va disputar la batalla amb 24 i afrontarà les proves del jurat amb el títol d’odontologia completat, incloent-hi la lectura del Treballe Fi de Grau. A què la va dedicar? «Determinació del gènere mitjançant models d’estudi». És a dir, «un enfocament forense de l’odontologia, les possibilitats d’identificar el gènere. Mètodes complementaris. No hi ha un potencial de precisió absolut, però es pot ajudar a determinar en circumstàncies on no és fàcil identificar el sexe». I en el futur, cort o no tall aparte, «m’agradaria ampliar la formació i si poguera compaginar-ho amb treball, millor. Però si requereix més temps eixa formació, ja treballarem durant toc». Mentre i tant, també treballa en el Camp de Mestalla. «Faig Tours i visites privades. Enguany he pogut menys pel de fallera major, però la meua cap és molt comprensiva (no en va és Merche Añón, que alguna cosa coneix de fallerío perquè ella mateixa va ser de la cort d’honor en 1995)».

De la falla Barri de San José «perquè vivíem en Blasco Ibáñez i les amigues del barri eren de la comissió. Jo era de la falla de la Vega, a Cullera, que era la de la meua mare, però vaig arrossegar a tots en la família. Des de llavors tant jo com la resta de la família som del barri de San José. Quan va ser? Tindria cinc o sis anys. Després ens mudem a Jacinto Benavente, però mai em canviaria de falla». Els Civera apareixen cíclicament en les altures. Primer, Marina; després, la seua germana Paula, en la cort major de 2011 i ara Marina vol tornar. «Sóc l’última Civera, perquè sóc la xicoteta. Tenim moments de descans, però ja podeu veure que, entre fallera major de la comissió i cort, hem tingut molta activitat. Bé, a la meua germana li agradaria tornar, per exemple, dins de dotze anys». Amb la següent generació de «Civeras», clar. Marina és Marina «encara que teòricament anava a ser Mario. El meu pare va triar el nom perquè li encantava. Li agrada molt el mar i navegar. La meua mare, sent de Cullera, és molt mediterrània. A mi també m’agrada molt. El meu pare diu que tinc el nom molt bé posat». Amb anècdota. «El meu pare em cantava la cançó ‘Noelia‘ de Nino Bravo canviant-la amb el meu nom, ‘Marina’. Només quan vaig ser més major em vaig assabentar de la veritat i va ser una decepció».

Coneixem a Sara: 
La xiqueta Sara Larrazábal Bernal, de 10 anys, milita en la falla José María Bayarri – Els Isidros, del sector Olivereta. La xicoteta estudia sisé de Primària en el col·legi la puríssima Franciscana de la Inmaculada.
Sara Larrazábal, ha explicat que l’exaltació és el seu acte favorit «i el més esperat». «Gaudiré al màxim», ha comentat en les seues primeres declaracions després de rebre la trucada de l’alcalde, Joan Ribó. Vestida de blanc, ha recordat que li encanta ballar i anar a la seua comissió amb les amigues. Precisament per a la seua falla Bayarri-Els Isidros, ha tingut paraules d’agraïment pel seu suport durant tot el procés de selecció.

En rebre la tradicional ‘telefonada’ de Joan Ribó, Sara no podia deixar de plorar emocionada i donar les gràcies una vegada i una altra. La xiqueta ha cridat al fet que “tots passem un any inoblidable i ho gaudim al màxim. Sóc fallera des que vaig nàixer i m’agradaria recomanar als xiquets que es facen fallers i puguen gaudir d’estes Falles”. “Representaré a València de la millor forma possible”, ha remarcat.

Sara ve d’una família de tradició fallera. Els seus avis estan pletòrics i la seua germana major, amb llàgrimes en els ulls, reconeix: «Ella ha aconseguit el que jo no vaig poder», ja que va estar dos anys preseleccionada. Sara destacava que li il·lusiona viure esta experiència, i que enguany gaudirà especialment «l’Ofrena i la Plantà de les falles».
Demà dijous tindrà lloc la proclamació de les falleres majors de València en l’ajuntament. L’acte començarà a les 19 hores de la vesprada.

Últimas noticias

Contenido relacionado