Les Clarisses d’Elx acull en la seua antiga capella la vuitena Marató Literària

L'Articule d'Opinió de Josep Esteve Rico Sogorb aclareix que les actuacions musicals i poètiques d'aquest esdeveniment són una forma d'homenatjar a algú i aquesta vegada els ha tocat a Kraken Torres, Ausias March i la Dona Treballadora

697

Entenem per “Marató” una modalitat de carrera atlètica i apliquem el seu nom a diverses activitats que no són esportives però que utilitzen unes característiques pròpies de la competició de corredors: agilitat, velocitat, constant moviment sense parar i temps contra rellotge o “crono”. “Marató” ja no s’atribueix a una marxa de 42 km. També s’aplica a concerts, recitals i festivals on els participants actuen amb rapidesa, sense interrupcions, cercant un temps rècord i fins a intentant batre marques, límits o topalls tant en qualitat com en quantitat, i durada. Factors que concorren en la “VIII Marató Literària-Musical de Poesia i Microrelats Les Clarisses 2018-Elx” que molt prompte tindrà lloc en la nostra ciutat del Palmerar, la Dama i el Misteri.

Marató Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Concretament, divendres que ve 2 de març entre les sis de la vesprada i les deu de la nit, en la Sala Cultural “Les Clarisses”, Antiga Capella del cèntric Ex- Convent de la Mercé, es desenvoluparà aquest recital de poesia, narrativa, música, teatre i ball. Serà la vuitena edició anual, vuit “maratons literàries-musicals” com a sols portem a l’esquena.

Aquesta iniciativa, ideada pel poeta Antonio Zapata, va ser presentada en 2010 pels escriptors il·licitans Joaquin Gaitano i Ángela Díez Rivera. Els set anys restants fins a l’actualitat, ha sigut i serà mentre el cos aguante, co-organitzat per membres de diverses associacions culturals i poètiques com: “Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano”, “Moviment Poetes del Món”, “Agrupació Cultural El Picudo Blanco” i “Poesia Viva”; amb la sempre benvolguda col·laboració de la Regidoria de Cultura que cedeix el lloc per a l’esdeveniment i la d’altres col·lectius literaris locals i d’altres ciutats tals com “Rincón del Valle del Vinalopó”, “Crisálida”, entre altres. L’esdeveniment va prendre el nom del primer lloc on es va dur a terme durant els primers quatre anys: La Calaforra. Van ser tan significatius l’èxit participatiu i el prestigi social, que malgrat canviar a un altre lloc (Les Clarisses), es va mantenir durant uns anys més en la denominació o títol el nom del lloc inicial o pioner.

Al llarg de la seua trajectòria han participat en aquest recital o “Marató Literària-Musical de Poesia i Microrelats” destacats poetes, prosistes i rapsodes, tant il·licitans com d’altres localitats. Cas de Felicitat Alarcón, Javier Cebrián, Jesús Zomeño, Julio Pavanetti, Teresa Rubira, Harmonie Botella, Maribel Sansano; per citar alguns exemples. Han actuat participants de Madrid, Bilbao, València, Múrcia, Monòver, Oriola, El Campello, Asp, Novelda, Montfort, Santa Pola, etcètera. Fins i tot de l’estranger, des de França i des d’alguns països llatins. Les bases o normes per a participar recitant o llegint són sempre les mateixes cada any. Des de la primera edició fins avui. Per a poetes i rapsodes: 3 poemes màxim, de 50 línies cadascun. Per a narradors o prosistes i Contacontes: 3 microrelats o relats curts, d’1 cara de foli màxim cadascun. Cada participant ha d’enviar abans de l’1 de març les seues dades personals (nom, cognoms, e-mail, nombre de mòbil, ciutat) amb els títols de les obres a recitar i/o llegir a l’adreça de correu electrònic: maratoncalahorra@gmail.com

Però els organitzadors no acceptem solament a poetes, rapsodes i narradors. La poesia i la prosa, perquè en un esdeveniment com a aquest, que és la nostra “Marató”, necessiten ser embolicades i abrigades per les més excelses disciplines artístiques com són la música, el ball o dansa i el teatre, per a abrigallar-les i potenciar-les oferint major qualitat, major espectacularitat i brillantor; i sobretot, perquè no arriben a avorrir. No es tracta d’un simple farcit, sinó d’un complement enriquidor que ve a sumar i a engrandir l’esdeveniment i que el públic fidel des de 2010 sap valorar i agrair. Cantants, músics, ballarins, “balladors”, actors…, ens han honrat amb les seues interpretacions, algunes magistrals i d’alt nivell, al llarg d’aquests anys. Artistes com el “cantaor” Francisco Contreras “Xiquet d’Elx” (avui celebèrrim i famós fins i tot mundialment), la cantant Milagros Román, Grup de Llaüts de Monòver, David Matuska amb el seu baix, el cantautor “Torresanto” participant en “Tu sí que vals”, la soprano il·licitana Amalia Flores i el seu germà el llorejat director i actor teatral Andrés Flores (Premi a Millor Director i Actor del Festival de Teatre de la Unió, Múrcia), el “ballador” flamenc d’Elx Antonio Sáez, el jove membre de l’Escolania del Misteri Yanik Ivayan; i molts més. Enguany repetiran la majoria i s’incorporaran com a novetats altres artistes com el guitarrista de la “Penya Flamenca El Polonès” Francisco Tarí. Hi haurà doncs, varietat i pluralitat de gèneres i estils: pop, cançó espanyola, cobla, dansa, ballet, flamenc, òpera, sarsuela…

Ja saben, si volen participar recitant, llegint, cantant, actuant, interpretant, ballant, teatralitzant…, encara són a temps d’inscriure’s. Però si vostés ho desitgen, benvolguts lectors, ens agradaria que ens honraren amb la seua presència com a públic. L’esdeveniment val la pena. Serà emotiu, perquè es rendiran homenatges al jove cantautor recentment mort Kraken Torres, a la Dona Treballadora per la immediatesa de la data del 8 de març, i a Ausias March, com el poeta més gran de les lletres valencianes davant l’aniversari de la seua mort. No es perden l’esdeveniment, val la pena. Sentiment, expressivitat, i art a dolls, que no deixaran impassibles a ningú. L’emotivitat i la creativitat fluiran en l’ambient. Ens veiem en “Les Clarisses” d’Elx aquest divendres 2 de març a les sis de la vesprada, fins llavors doncs.