El Clínic inicia una tècnica de radioteràpia més segura amb sistemes de coordenades de gran exactitud espacial

El Servei de Radioteràpia de l’Hospital Clínic Universitari de València ha iniciat durant el mes de febrer una nova tècnica per a tractaments de radioteràpia coneguda amb les sigles SBRT (Radioteràpia Estereoàxica Extracranial).

Es tracta d’una altra de les modalitats i millores en oncologia radioteràpica que s’estan incorporant al nou accelerador lineal. Permet l’administració, en una o poques sessions de tractament, de dosis molt altes de radiació mitjançant sistemes de coordenades i condicions de gran exactitud espacial, amb una immobilitzadora del cos complet amb compressió abdominal.

Totes aquestes particularitats de la nova tècnica comporten un augment en la precisió i una major seguretat per als teixits sans propers, a més de suposar menys efectes secundaris.

Tal com ha explicat Eduardo Ferrer, cap del Servei d’oncologia radioteràpica de l’Hospital Clínic Universitari de València, “aquesta tècnica permet administrar a unes localitzacions molt determinades una dosi molt alta administrada d’1 a 5 fraccions o dies de tractament, la qual cosa millora la qualitat de vida del pacient”.

En lloc d’administrar una petita dosi de radiació cada dia durant diverses setmanes, aquesta tècnica de radioteràpia estereotàctica corporal usa rajos de radiació molt enfocats en altes dosis administrades, la qual cosa permet obtenir resultats en menys tractaments.

Tal com ha explicat Eduardo Ferrer, “des que incorporem el nou accelerador a l’hospital s’ha millorat notablement l’assistència, ja que es tracta d’un equip d’última generació que ha permés incorporar tècniques capdavanteres al món que són cada vegada més segures i eficaces”.

Prop de 1.400 tractaments de radioteràpia a l’any

El Servei de Radioteràpia de l’Hospital Clínic Universitari de València explica, en l’actualitat, amb dos acceleradors lineals, tracta a l’any al voltant de 1.195 pacients amb radioteràpia i administra, aproximadament, 1.400 tractaments. És a més centre de referència per als pacients del Departament de Gandia i de Sagunt, amb una població total del voltant de 700.000 ciutadans.

Aquest nou equip ja ha realitzat fins al moment un total de 2.800 tractaments, dels quals, 450 es van realitzar amb la tècnica de radioteràpia volumètrica o ràpid-*Arc.

La radioteràpia és considerada com un dels tractaments terapèutics contra el càncer. Al llarg de la història ha tingut uns bons resultats com a forma primària de tractament de nombrosos tumors malignes en estadis precoços.

L’Oncologia Radioteràpica és una branca de la medicina clínica que utilitza la radiació ionitzant, sola, o en combinació amb altres modalitats terapèutiques, per al tractament del càncer i altres malalties no neoplàsiques. Els tractaments amb radioteràpia han anat reemplaçant a la cirurgia mutilant en el control a llarg termini de molts tumors, com els de mama, cap i coll i pròstata entre els més freqüents, així com en tumors de canal anal, etc.