L’Institut d’Investigació del Clínic desenvolupa un sistema alternatiu de seguretat per a l’anestèsia en cirurgies orals

Suposarà un avanç en les tècniques quirúrgiques, tant en fiabilitat com en rapidesa, substituint tècniques més invasives i complexes

393

Professionals i personal investigador de l’Hospital Clínic de València i de l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva han creat un dispositiu de tamponament orofaríngic d’un sol ús no pneumàtic que prevé l’aspiració, contaminació faríngia i traqueal i el pas de sang a l’estómac en intervencions en la cavitat oral.

Es tracta del dispositiu anomenat Orotapnn i ha sigut creada pel cap de Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Hospital Clínic Universitari de València i investigador de l’Institut Incliva Miguel Puche, en col·laboració amb Pedro Charco, del Servei d’Anestiología i Reanimació i amb el suport de la Unitat de Suport a la Innovació d’Incliva.

Aquest innovador sistema, que podria usar-se en diverses cirurgies orals, maxil·lofacials, i otorrinolaringològics, comptarà per al seu desenvolupament amb una subvenció de 68.000 euros de l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) a través del programa de Valorització i Transferència i es realitzarà amb la col·laboració de l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), centre tecnològic valencià amb experiència en el sector de la salut i la biotecnologia on es durà a terme l’anàlisi de materials plàstics i el disseny del prototip en 3D.

S’estima que milions de persones de tot el món que se sotmeten a una cirurgia major podrien beneficiar-se d’Orotapnn com a substitució al sistema de tamponament orofaríngic. El seu mercat potencial inclou a més de 150 països.

La seguretat en l’entorn quirúrgic com a prioritat

La seguretat en l’entorn quirúrgic és una prioritat no solament per a salvar vides, sinó també per a evitar infeccions i altres efectes indesitjats que costen milions d’euros al sistema de salut. D’ací la necessitat d’establir mecanismes i/o protocols que permeten realitzar els procediments anestèsics i quirúrgics de la manera més segura possible.

Orotapnn suposarà un avanç en les tècniques quirúrgiques, tant en fiabilitat com en rapidesa, substituint tècniques més invasives i complexes i disminuint els efectes secundaris associats a elles.

La tecnologia Orotapnn està protegida mitjançant una sol·licitud de patent presentada en 2019. El temps de la seua eixida al mercat després del desenvolupament del projecte s’estima en un any, la qual cosa és un actiu molt important de cara a la seua transferència a empreses.