viernes, 19 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

El Col·legi de Metges de Castelló se suma a la denúncia per falta de facultatius d’urgències

La Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (Semes) de la Comunitat Valenciana alerta de la situació i estima que falten 388 metges en este servei

La Junta Directiva del Col·legi de Metges de Castelló (COMCAS) dóna suport a la denúncia de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (Semes) de la Comunitat Valenciana que alerta de la falta de facultatius en els serveis d’urgències dels hospitals de la província i de la Comunitat, la qual cosa repercuteix en l’atenció als pacients. El SEMES apunta que hi ha un dèficit de 388 metges d’urgències. Per això insta a la Conselleria de Sanitat a atallar el problema i de compliment a les recomanacions del Ministeri de Sanitat quant a la dotació de personal en aquest servei, demanda a la qual s’adhereix el COMCAS.

Aqueixa falta de professionals contribueix també a allargar els temps d’espera a l’hora d’atendre als qui acudeixen a aqueixos serveis d’Urgències, generant esperes de tres hores de mitjana als hospitals públics de la Comunitat Valenciana, entre els quals es troben els de Vinaròs, General Universitari de Castelló i Universitari de la Plana.

En l’actualitat els Serveis d’Urgències de la nostra Comunitat, apunta SEMES, atenen a més de 6.300 ciutadans al dia, constituint un pilar fonamental de l’atenció sanitària, havent d’adaptar-se any rere any a l’increment de la demanda (al voltant d’un 8,4% en els últims 5 anys) i als canvis en el perfil clínic de la població amb pacients cada vegada d’edat més avançada, crònics complexos, persones en risc d’exclusió o en situació vulnerable.

No obstant això, les plantilles dels Serveis d’Urgències Hospitalaris de la Comunitat Valenciana estan infradimensionadas amb un dèficit estimat de més de 388 metges quan es compara amb la mitjana d’altres CCAA i les recomanacions del propi Ministeri de Sanitat, a causa d’una mala planificació històrica de les necessitats.

A més, segons dades de la Conselleria de Sanitat, més del 45% dels llocs estan coberts amb contractes d’Atenció Continuada, que en alguns hospitals aconsegueixen al 70% de la plantilla estructural.

Això ha provocat importants desequilibris en les plantilles dels Departaments que estan provocant dificultats per a la cobertura de llocs de guàrdia, substitucions per baixes o dels plans de vacances.

D’altra banda és imprescindible adaptar el nombre de llocs de guàrdia que en alguns Serveis d’Urgències és absolutament insuficient, tenint en compte que cada vegada la capacitat resolutiva dels residents és menor i que en una gran proporció són residents de primer any.

És necessari invertir progressivament en millores estructurals en alguns Serveis i treballar per a adaptar l’activitat programada i urgent perquè és intolerable que els pacients romanguen ingressats sense llit hores i hores bloquejant el drenatge dels nostres serveis.

Això unit a la no existència d’una regulació a través de l’especialitat primària de Medicina d’Urgències i Emergències, a diferència del que ocorre ja en 24 països de la Unió Europea, fa que en els últims mesos a la Comunitat Valenciana, diversos caps i responsables dels serveis d’urgències s’hagen vist obligats a dimitir dels seus càrrecs, davant la impossibilitat de donar una atenció digna als pacients que acudeixen a aquests serveis.

Últimas noticias

Contenido relacionado