Com evitar que t’arribe propaganda electoral a la bústia

Amb propaganda electoral ens referim a les cartes que els partits polítics envien als censats amb les seues propostes i les paperetes de votació.

La repetició de les eleccions generals el pròxim 10 de novembre portarà també la repetició de propaganda política: al carrer, per xarxes socials, per ràdio i televisió i també per correu, els espanyols es veuran bombardejats novament de cartells amb les propostes i les cares dels candidats.

Una modificació de la Llei Electoral aprovada el desembre de 2018 i aplicada per primera vegada en les generals del passat 28 d’abril preveu la possibilitat que els ciutadans sol·liciten no rebre la propaganda electoral en les seues bústies.

Rovira  

En concret, l’article 39 de la norma indica que “seran ateses les sol·licituds dels electors que s’oposen a la seua inclusió en les còpies del cens electoral que es faciliten als representants de les candidatures per a realitzar enviaments de propaganda electoral” sempre que es realitzen fins al tretzé dia posterior a la convocatòria d’unes eleccions.

Amb propaganda electoral ens referim a les cartes que els partits polítics envien als censats amb les seues propostes i les paperetes de votació. T’ensenyem com donar-te de baixa perquè no t’envien propaganda electoral dels partits per a aquestes eleccions generals. De forma ràpida i fàcil podràs evitar el consum de paper i plàstic de forma desmesurada, un important estalvi per al planeta i una acció contra el canvi climàtic.

És legal que m’envien propaganda electoral sense haver-la sol·licitat?
Una peculiaritat de la propaganda electoral és que ens arriba indistintament dels nostres ideals polítics, és a dir, rebem en la nostra bústia fullets de la immensa majoria de partits que es presenten a les eleccions, sense importar ni les nostres motivacions polítiques, ni les seues. No obstant això, ateses les queixes de determinats organismes, en 2018 es va produir la modificació de les bases necessàries per a poder evitar aquest tipus de propaganda electoral, emparant-se en els drets d’accés i rectificació de les nostres dades.

Siga com siga, la propaganda electoral per correu postal és actualment la permesa en cas que no medie consentiment exprés del ciutadà, és a dir, els partits polítics no podran utilitzar mitjans digitals com SMS i correu electrònic per a dur a terme les activitats de propaganda electoral, llevat que el ciutadà haja prestat el seu consentiment de forma expressa i inequívoca, en les mateixes condicions que qualsevol altre tipus de procediment de tractament de dades. Comptat i debatut, la propaganda electoral postal és l’única que requereix una intervenció del ciutadà per a ser evitada.

El que necessites per a donar de baixa la propaganda electoral
El primer que hem d’assegurar-nos és que comptem amb les eines necessàries per a donar-nos de baixa del sistema de propaganda electoral per correu postal davant l’Institut Nacional d’Estadística. És un requisit indispensable dur a terme aquesta tasca a través de la Seu Electrònica d’aquest organisme, i per a això necessitarem com a mínim alguna d’aquestes dues eines d’autenticació
• Certificat Digital o DNIe
• Cl@ve

Una vegada ens hem assegurat que podem autenticar-nos amb alguna d’aquestes populars eines, ens assegurarem que realitzem el procediment amb el material informàtic necessari. Aquests certificats són compatibles amb la majoria de sistemes operatius, encara que la configuració recomanada és utilitzar un ordinador amb Windows 7 d’ara en avant i l’explorador web Internet Explorer. Així ens assegurem que comptem amb la màxima compatibilitat, no obstant això, hem pogut comprovar que funciona de forma correcta en macOS i també a través de Mozilla Firefox i Google Chrome com a exploradors alternatius. Ara que ens hem assegurat que comptem amb el necessari per a poder dur a terme la tasca de donar-nos de baixa del sistema de propaganda electoral hem de seguir els següents passos.

Com donar-me de baixa del sistema de propaganda electoral
Segueix a continuació els senzills passos que et deixe a continuació:

• Entrem en la pàgina web de l’Institut Nacional d’Estadística (ENLLAÇ)
• Una vegada dins, en la part superior seleccionem el menú “Cens Electoral
• Ara premem en “Consulta de dades d’inscripció en el Cens Electoral
• Ens obrirà el menú del Cens Electoral, en la part superior deixem el ratolí damunt de Tràmits > Tràmits del Cens > Exclusió en còpies per a propaganda

Quan premem sobre aquesta opció se’ns obrirà el menú corresponent amb la finalitat que iniciem sessió amb els mitjans d’autenticació que anteriorment hem especificat (DNIe – Certificat Digital – Cl@ve). És ara quan se’ns obrirà una còpia de la sol·licitud i només hem de prémer en el botó inferior que marca “Enviar sol·licitud”.

A partir d’aquest moment en l’Institut Nacional d’Estadística constarà la nostra negativa al fet que les nostres dades del Cens Electoral formen part de les còpies enviades als partits polítics amb la finalitat que se’ns realitzen enviaments postals de propaganda política. D’aquesta manera tan senzilla haurem evitat de forma fàcil que ens arribe cap mena de propaganda electoral a casa.

Ajuda al medi ambient amb aquesta iniciativa
Més de 370 milions de paperetes de propaganda s’envien als ciutadans i al voltant de 60 milions de sobres hi ha disponibles en els col·legis electorals. Aquestes paperetes fabricades amb elements plàstics i de paper no tenen sentit en l’era de les telecomunicacions i el món digital, rebutjar la propaganda electoral és una manera fabulosa d’evitar contaminar, i és que són molts els recursos necessaris quan la majoria d’aquestes paperetes no generen un interés real i simplement acaben en el contenidor de reciclatge, en el millor dels casos.

PublicitatJuega Limpio Orihuela