```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Comencen les exhumacions dels nínxols 54 i 55 per a recuperar les restes de dos exalcaldes de Chiva

Els experts arqueòlegs han exhumat hui els nínxols 54 i 55 del cementeri de Paterna, finançats per la Diputació de València, per a recuperar les restes de dos exalcaldes de Chiva, a més de 40 víctimes a les quals la repressió franquista va arrabassar la vida enfront l’anomenada Paredassa de la Mort. La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, no ha faltat a la primera exhumació promoguda des d’una institució pública, l’Ajuntament de Chiva, al costat de l’alcalde del municipi, Emilio Morales, i el regidor de Cultura, Educació i Igualtat, Manu Clemente.

“Hui hem donat un pas més per a recuperar la dignitat d’un poble que encara té ple de fosses comunes els seus cementeris i cunetes”, ha manifestat Pérez Garijo. “Nosaltres complim amb la nostra obligació”, ha recordat la portaveu de l’àrea de Memòria Històrica, creada pel nou govern de la Corporació provincial, amb el propòsit de “rescatar a les víctimes del franquisme”.

Els antics alcaldes són Urbino Blay Máñez i Javier Morea Cambra. Després dels judicis sumaríssims realitzats amb altres regidors del Front Popular, alguns d’ells afusellats el 26 de juliol de 1939, els traslladen a Paterna “per a encebar-se amb ells”. “Als alcaldes els afusellen a Paterna el 4 de novembre de 1939, i als supervivents els carreguen amb penes que oscil·len entre els 20 i 30 anys de presó”, s’ha lamentat David Mújica, investigador i impulsor dels treballs. Així mateix, entre els condemnats a presó figura Lorenzo Latorre, últim president de la Diputació de València en època republicana.

L’equip de PaleoLab ha recuperat així als representants de Chiva i a altres 40 afusellats el mateix dia que els exalcaldes, provinents de més de 20 municipis de la província, entre ells Paterna, Buñol, Cheste, Burjassot i Cortes de Pallás, a més de Teruel i Albacete, entre uns altres.

Per la seua banda, el regidor de Cultura, Educació i Igualtat, Manu Clemente ha destacat que és un deure institucional “reparar en la mesura del possible la dignitat d’aquestes persones, retornar-los al seu poble i contribuir amb el descans per a les famílies”. El regidor de Chiva ha indicat que, per a la nova partida d’ajudes provincials, el consistori ha sol·licitat la construcció d’un monòlit i plaques en homenatge als represaliats “que van contribuir amb el cost de les seues vides a la democràcia i a la llibertat”.

Afusellats el mateix dia que el doctor Peset Aleixandre

Els representants del municipi de la comarca La Hoya de Bunyol van ser afusellats el mateix dia que Juan Peset Aleixandre. En els anys 70 es va exhumar el cos del doctor valencià, i la resta de les víctimes van ser traslladades als nínxols 54 i 55 del cementeri. Segons el mèdic forense de PaleoLab, Manuel Polo, es van exhumar des de les fosses comunes “sense cap tipus de criteri”. “És la situació més complexa que hi ha per a la identificació, ja que cal individualitzar les restes òssies i després analitzar-los genèticament”, ha explicat.

En paraules de Pérez Garijo, “es tracta d’un deute que té l’administració amb els familiars i la societat. Fa més de 40 anys que va morir el dictador i per a posar en valor la democràcia, el primer que hem de fer és complir amb les víctimes amb justícia, memòria i reparació”.

Últimas noticias

Contenido relacionado