El Pare Jofre i Lluís Vives com a protagonistes de còmic per acostar el valencià als més menuts

còmics en calencià

La Diputació i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) s’uneixen per a promoure el valencià entre els més menuts. Per això han donat vida a Joan Lluís Vives, El Pare Jofre i Badana, tres còmics guionitzats i dibuixats per professionals valencians amb els quals es pretén arribar a xiquets i xiquetes en edat escolar. Com s’acostaran estes publicacions als menors? Mitjançant els ajuntaments i col·legis de tota la comunitat. Els protagonistes, molt lluny de ser els super herois de Marvel o DC, seran grans personatges valencians que defensen els costums i el patrimoni valencià.

Esta iniciativa s’ha presentat este dilluns al pati del Palau dels Scala de la corporació provincial on ha participat el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; el president de d’AVL, Ramon Ferrer; la diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno, i la cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació i secretària de Comunicació de l’AVL, Imma Cerdà.

Toni Gaspar ha dit d’esta col·lecció d’històries gràfiques que: “és fruit del treball conjunt entre ambdues institucions, en este cas l’àrea de Normalització Lingüística de la Diputació i l’AVL, i constituïx una bona eina per als centres educatius, ja que amb la diputació es pot aarribar a qualsevol centre de tota la comunitat”. Per part seua, Ramon Ferrer, ha explicat que la finalitat de la iniciativa “és que els més xicotets comencen a llegir en valencià i que ho facen de la forma més senzilla amb estes historietes”. En opinió de Ferrer, “qui comença a llegir de menut i adquirix l’hàbit podrà acabar llegint una traducció de La divina comèdia’”.

còmics en valencià

Dolors Gimeno, ha defensat “estos convenis tan necessaris per a difondre l’ús del valencià, a través del rigor històric i amb un llenguatge senzill pensat perquè les xiquetes i xiquets gaudisquen amb la nostra llengua”. L’edició de la col·lecció Gràfica és a càrrec de l’AVL, amb el suport econòmic de la Diputació.

Luis Vives i el Pare Jofré

Imma Cerdà s’ha encarregat de presentar els nous títols de la col·lecció, dedicats a figures valencianes rellevants com el Pare Jofré, impulsor del primer psiquiàtric d’Europa, i l’humanista Luis Vives, així com a la pilota i el creixent protagonisme de la dona en l’esport autòcton. Quant als autors, Toni Sabater i Ález Zahínos s’han repartit els guions i Marc Llorens, Esteban Hernández i Pablo Broseta l’apartat gràfic.

Cerdà ha presentat el projecte com “una oportunitat per a acostar el valencià a un públic nou, aprofitant una eina com el còmic que es troba en un moment d’esplendor”. La cap de la Unitat de Normalització Lingüística ha posat en valor “el treball de joves il·lustradors i escriptors valencians, que amb estos treballs ens ajuden a conéixer i reivindicar la nostra història”.

L’AVL difondrà els nous títols de la col·lecció Gràfica, serie còmics, per tots els ajuntaments, perquè estos s’encarreguen de distribuir-los en els centres escolars, on ja va tindre una gran acceptació el primer lliurament de la sèrie d’historietes gràfiques. A més, estos títols poden descarregar-se en format digital i de manera gratuïta des de la web de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, i trobar-se en les llibreries de la Generalitat i aquelles que els sol·liciten.

En la presentació de Joan Lluís Vives, El Pare Jofré i Badana s’han avançat alguns dels títols que se sumaran a la col·lecció pròximament, com les històries gràfiques sobre el Tribunal de les Aigües, el món iber i la vela llatina. 

: Valencià