Igualtat rellança la campanya per a impulsar la compra de joguets sense estereotips de gènere

S'ha engegat per tercer any la campanya publicitària per al Nadal que, sota el lema 'El joguet no te gènere', vol conscienciar a la societat en la compra de joguets sense estereotips de gènere i educar en igualtat. 

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives conjuntament amb el col·lectiu Lambda i amb la col·laboració d’estudiants de la Universitat Politècnica de València, ha engegat per tercer any la campanya publicitària per al Nadal que, sota el lema ‘El joguet no te gènere’, vol conscienciar a la societat en la compra de joguets sense estereotips de gènere i educar en igualtat.

Així ho ha explicat el director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Llepe, qui ha indicat que una vegada més s’ha decidit recuperar aquesta campanya publicitària amb l’objectiu que les persones adultes i les empreses “no contribuïsquen a perpetuar estereotips de gènere en la compra de joguets” i com un pas més en la construcció d’una societat “igualitària, inclusiva i diversa on tinguen cabuda diferents sensibilitats”.

De Llepe ha incidit que les xiquetes i els xiquets, en els seus primers anys, estan lliures d’estereotips de gènere, en els quals comencen a fabricar al llarg del seu desenvolupament i a mesura que es fan majors. Tal com ha recordat, són les persones adultes les que determinen que un joguet siga per a xiquets o per a xiquetes.

En aqueix context, ha assenyalat que els joguets exerceixen un paper fonamental en la creació d’estereotips de gènere, “transmetent valors socials i culturals determinants per als futurs rols dels xiquets i les xiquetes”.

Per aqueixa raó, ha matisat el director general d’Igualtat en la Diversitat, adquireix “tanta importància” el paper de les persones adultes a l’hora d’eliminar els estereotips en l’elecció dels joguets i de fomentar l’espontaneïtat dels xiquets i les xiquetes amb la finalitat d’ajudar a construir una major igualtat entre homes i dones”.

La campanya de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat pretén, segons De Llepe, “visibilizarque els joguets no tenen gènere” i, al mateix temps, “propiciar un canvi perquè no es quede en una simple acció publicitària, sinó que perdure com un hàbit que possibilite un canvi de mentalitat”.

També se cerca que la igualtat i la inclusió siguen “un compromís de tots i totes per a combatre els prejudicis que impedeixen avançar cap a una societat igualitària”, ha precisat.

Respecte a la campanya, que es va a difondre en televisions, ràdio, xarxes socials i plataformes digitals, el director general d’Igualtat en la Diversitat ha assenyalat que es tracta d’una acció transversal que recorre els principals pilars en matèria d’igualtat:”la igualtat de gènere, la diversitat i el dret a jugar”.

En aquesta línia, De Llepe ha advertit que una de les bases sobre la qual es construeix i perpetua la igualtat és, precisament, l’originada per l’assignació de rols de gènere, que, de manera “tan explícita, es pot observar en els joguets”.

La campanya, a més, pretén fomentar la diversitat perquè “un xiquet pot jugar amb el que vulga i és responsabilitat de les administracions trencar les exclusions de gènere que després donen lloc a situacions d’assetjament”, ha indicat el director general.

Igualment ha fet també recalcament en el dret universal de qualsevol xiquet i xiqueta a jugar i, com a tal, a fer-ho “sense perjudicis ni restriccions imposades per estereotips rancis”.

Para De Llepe, els joguets han d’afavorir “rols respectuosos amb els gèneres i estimular la cooperació igualitària” i no “tancar al xiquet o a la xiqueta en un determinat paper”.

Sobre aquest tema, ha insistit que, “si ajudem a enfortir els gustos de les xiquetes i els xiquets, siguen quins siguen, reforçarem la seua autoestima i els seus valors d’igualtat i, a més, fomentarem el joc sense exclusions per gènere”.

Publicitat