La compravenda de pisos puja en l’últim any un 17,9 % a la Comunitat

El preu mitjà per metre quadrat dels pisos continua amb un "creixement pausat" que l'estadística notarial xifra en el 2 %

Un cartell de venda de pisos recentment acabats. EFE/Arxiu

La compravenda de pisos a la Comunitat Valenciana va registrar en el primer trimestre de 2018 un increment interanual del 17,9%, solament per darrere de La Rioja (22,9 %) i Múrcia (20,2 %), segons les dades del Consell General del Notariat.

La Comunitat Valenciana encapçala l’augment del nombre de préstecs hipotecaris per a adquisició d’habitatge, amb un 22,5 per cent. La compravenda de pisos va registrar un creixement mitjà nacional del 6,9 % en el primer trimestre, en comparació del mateix període de 2017, la qual cosa constitueix una “xicoteta desacceleració” interanual, segons les dades del Consell General del Notariat.

L’estadística notarial llança un increment menor en el primer trimestre de l’any en comparació de la compravenda de pisos en els huit trimestres anteriors, que va superar en tots els períodes el 10 %.

Per primera vegada en els últims trimestres s’han registrat caigudes interanuals en algunes comunitats autònomes, com Balears (8,1 %) i Canàries (3,6 %), mentre que repunten les transaccions d’este tipus d’habitatge a La Rioja (22,9 %), Murcia (20,2 %) i Comunitat Valenciana (17,9 %).

El preu mitjà per metre quadrat dels pisos continua amb un “creixement pausat” que l’estadística notarial xifra en el 2 % en els tres primers mesos de l’any. Els preus van pujar amb força a La Rioja, un 22,9 %; mentre que només van créixer per sobre del 5 % a Balears (9,35 %), Madrid (8,9 %) i Andalusia (6,1 %).

La compravenda d’habitatges en general va registrar un creixement mitjà nacional del 7,6 % entre gener i març, també per sota dels increments de dos dígits en els trimestres anteriors.

Les comunitats autònomes amb major augment de compravenda d’habitatges van ser La Rioja, Murcia, Comunitat Valenciana, Aragó i Andalusia, totes elles per sobre dels dos dígits, mentre que les caigudes més rellevants en el període gener-març es van produir a Balears (8,1 %), Canàries (2,4 %) i Extremadura (1,2 %).

L’informe dels notaris indica, així mateix, una “tendència a la desacceleració” quant als preus nacionals mitjana per metre quadrat dels habitatges, a pesar que segueixen creixent un 1,4 % en el període gener-març.

La mitjana nacional es va situar en 1.377 euros per metre quadrat, encara que va anar àmpliament superada al País Basc (2.208 euros) Balears (2.157 euros), Madrid (2.146 euros), Catalunya (1.646 euros) i Canàries (1.490 euros).

Entre gener i març es va registrar un “fort augment” del nombre de préstecs hipotecaris per a adquisició d’habitatge en l’àmbit nacional, que els notaris xifren en un 10,9 % major que en el mateix període de 2017.

Van destacar en este capítol les pujades a la Comunitat Valenciana (22,5 %) i Múrcia (18,7 %), mentre que a Catalunya, Astúries, La Rioja, Andalusia i Aragó els préstecs hipotecaris per a adquisició d’habitatge van créixer en xifres superiors als dos dígits.

La quantia mitjana dels préstecs hipotecaris va mantenir en eixe període un lleu creixement mitjà a Espanya de l’1,4 %, mentre que el percentatge de compres d’habitatges finançats mitjançant un préstec hipotecari es va situar en el 45,3 %.

Publicitat