miércoles, 24 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Compromís aposta per la gestió cultural com a mesura contra el despoblament que pateix Alacalà-Alcossebre

El grup municipal Compromís per Alcalà i Alcossebre registra la seua visió sobre el futur Consell Municipal de Cultura de la localitat, òrgan que permetrà la participació d'associacions i professionals culturals en la programació cultural.

Maria Sorlí, representant del grup Compromís per Alcalà i Alcossebre ha registrat amb data 19 de desembre la seua visió sobre aquest nou òrgan de participació ciutadana que, a petició de Compromís, va ser aprovat pel Ple Municipal el passat 30 de setembre. Cultura, Patrimoni, Identitat i Desenvolupament Local, són conceptes que, segons la responsable de Cultura d’aquest grup municipal, Ana M. Martín, hauran de prevaldre en qualsevol acció que es puga dur a terme des del Consell Municipal de Cultura.

El CMC és un òrgan de participació ciutadana, normalment format per representants polítics i també per representants de les associacions culturals del municipi i professionals de la cultura. En paraules de la mateixa Martín “hauria de ser un òrgan que no depenguera del govern de torn i que garantira una programació cultural estable i sostenible de la qual es beneficiaren directament veïns i veïnes, de totes les edats, nacionalitats i condicions socials. En definitiva, un garant d’una política cultural definida des del programa electoral”. Així mateix, ens comunica que aquesta política cultural hauria d’estar basada en l’Agenda 21 de la Cultura, signada pels Governs i Ciutats Locals ja en 2004, i acollir-se al document ‘Cultura 21: Accions’ signat per aquest mateix organisme al març del 2015. I diu “Això, no és més que analitzar on estem a nivell cultural, pensar on volem estar d’ací a uns anys i definir com arribar des d’on estem, fins on volem arribar. Pensem que el CMC ha d’exigir que la Regidoria de Cultura treballe sobre la base de la Planificació Estratègica.”

La portaveu del grup municipal, Sorlí, va presentar a l’abril d’aquest mateix any una Moció per a la Reconstrucció Econòmica i contra la Despoblació en la qual s’instava a l’Ajuntament a crear un Pla d’Urgència. En el punt número 5 d’aquest Pla, es proposava la creació d’una agenda cultural i educativa prou atractiva oferint un oci de qualitat que anime als joves a quedar-se en el municipi. Aquesta moció del grup Compromís, es va traduir en una declaració institucional de data 20 de maig de 2020, és a dir, en un document signat per tots els grups polítics, confirmant el seu acord. Així doncs, l’edil va continuar presentant una altra moció en la qual es proposava la creació del Consell Municipal de Cultura com a òrgan participatiu impulsor d’un Pla d’Acció Cultural en el municipi d’Alcalá de Xivert-Alcossebre. Com ja hem dit, aquesta moció va ser aprovada pel Ple, també com a declaració institucional, el passat 30 de setembre. Seguint amb la labor, i encara sabent que és l’equip de govern qui té les competències per a posar en marxa el ja aprovat CMC, el grup municipal liderat per Sorlí, ha presentat per registre d’entrada, amb data 19 de desembre, una proposta sobre la seua visió del que hauria de consistir el treball d’aquest Consell. En el document registrat especifica que el CMC ha d’exigir a l’Ajuntament una política cultural ben definida que secunde i potencie el SISTEMA CULTURAL LOCAL i, a continuació, exposa en què hauria de consistir aquesta política, amb uns objectius generals i algunes estratègies bàsiques. D’aquesta manera, Compromís aporta idees que ja plantejava en el seu programa electoral.

Els objectius generals que planteja són cinc: treballar sobre la base d’una planificació estratègica (anàlisi, implementació i avaluació); implicar a tots els agents culturals i socials en la programació; potenciar les activitats de les associacions i introduir programació professional regular; apostar pel turisme creatiu i cultural; i finalment, la digitalització dels processos com a garant de la sostenibilitat.

Tot això amb la finalitat de donar-li la rellevància que es mereix a tot el patrimoni històric, arqueològic, arquitectònic, natural i subaqüàtic que posseeix el municipi; tant material com immaterial. Per això, com a primera estratègia proposen elaborar un cens propi (completant l’existent) que ajude a classificar, descriure i divulgar aquest patrimoni. A partir d’ací, seria més fàcil plantejar accions concretes, basant-se en les necessitats reals de cada bé cultural inventariat. L’agenda cultural oficial, personal que faça costat a les associacions, un pla de màárquetin cultural, juntament amb altres mesures a posar en marxa, són les que proposen en el document presentat el passat dia 19, per Registre d’Entrada, per María Sorlí. Es pot veure el document complet, així com la resta de mocions a les quals fem referència, en la web de Compromís http://alcala.compromis.net/

Últimas noticias

Contenido relacionado