Compromís demana rebaixar l’IBI de béns vinculats a explotacions citrícoles

També exigeixen "l'aplicació de la clàusula de salvaguarda pels efectes sobre els productors; la renegociació d'acords; majors controls sanitaris, i una temporització que evite de forma real la coexistència de cítrics forans amb locals o el control de preus".

El senador de Compromís Jordi Navarrete. EFE/ Arxiu

Els senadors de Compromís, Jordi Navarrete i Carles Mulet, presentaran una moció al Senat per a reclamar la reducció de l’IBI en aquells béns vinculats a les explotacions citrícoles afectades pels efectes de l’Acord entre la Unió Europea i diversos països de Sud-àfrica.

“La saturació de cítrics d’aquests països ha suposat una maçada a la rendibilitat d’un sector ja per si mateix en crisi permanent i pot suposar el colp de gràcia per a molts agricultors que, com hem vist, estan arrancant els arbres o abandonant definitivament els cultius perquè la rendibilitat està sent nul·la”, ha afirmat Navarrete en un comunicat.

Ha destacat que el sector citrícola ha perdut ja “més de 100 milions d’euros”, i “no està com per a malgastar tal quantitat de diners”, per la qual cosa, al seu judici, “són necessàries mesures compensatòries com la reducció de l’IBI per a un sector que està en l’UVI”.

Ha considerat necessària la reducció dels índexs de rendiment net per al sector citrícola en l’IRPF de l’exercici 2018; l’exigència d’aplicació de la clàusula de salvaguarda pels efectes sobre els productors; la renegociació d’acords; majors controls sanitaris, i una temporització que evite de forma real la coexistència de cítrics forans amb locals o el control de preus”.

Com a mesures urgents, mentre arriben les altres, els senadors proposaran rebaixes a l’IBI dels béns vinculats a la citricultura, en aquells municipis productors valencians.

“En la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat sol·licitarem explícitament aquestes mesures i anirem de la mà de les organitzacions agràries i el sector, com sempre hem fet, han conclòs els representants de Compromís.

Publicitat