Compromís exigeix que es cobrisca l’infrafinançament amb el Fons de Competitivitat fins a la reforma del sistema

Critica que el finançament en la campanya del PSPV és 'Desaparegut en combat III'

Europa Press

Compromís exigirà al nou Govern d’Espanya per a donar-li el seu suport que aplique de forma immediata una clàusula de garantia per a compensar l’infrafinançament valencià fins que es reforme el sistema amb els 2.000 milions d’euros del Fons de Competitivitat que cada any no s’executen, dels quals 1.325 milions correspondrien per “criteris objectius” a la Comunitat Valenciana.

El candidat al Congrés per Compromís, Joan Baldoví, acompanyat de Clara Ferrando i de l’Ignacio Candela, ha explicat aquest dijous en roda de premsa que aquesta mesura permetrà acabar amb l'”austericidi” que els governs del PP i PSOE han sotmés a la Comunitat Valenciana i que ha generat un deute de 47.000 milions. “El meu net de set mesos deu ja 9.500 euros”, ha apuntat.

Baldoví ha assenyalat que “la pólvora ja està inventada” i que Compromís amb aquesta exigència només vol recuperar una proposta que es va aprovar amb el consens polític i social a la Comunitat Valenciana encara que ara “alguns que parlen de valencianitzar la campanya electoral s’obliden”. En concret, ha qualificat de “tíbia” l’actitud del PSPV en finançament per usar “una paraula amable” perquè el títol d’aquesta qüestió en la seua campanya seria ‘Desaparegut en combat III’.

Així, per a acabar amb aquest deute “il·legítim”, Compromís reclamarà des del “minut un” de la negociació a Madrid establir una garantia de calendari de reforma del finançament immediat i una clàusula de garantia per a poder gestionar les competències assumides.

Per la seua banda, Ignacio Candela, que encapçala la llista de Compromís al Congrés per Alacant, ha explicat que aquesta garantia es cobriria amb el Fons de competitivitat, que té una dotació anual de 4.000 milions, dels quals se solament s’executen 2.000 perquè la resta no es gasten per a quadrar el dèficit.

Per açò, ja van plantejar al ministeri que els altres 2.000 milions es repartisquen entre les comunitats que són finançades per davall de la mitjana, com són la Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia, amb qui ja ha debatut aquesta proposta. D’ells, 1.325 milions correspondrien a la Comunitat pels “criteris objectius” que marca la llei.

Baldoví ha apuntat que la ministra d’Hisenda els va comunicar que “no veia amb mal ulls” aquesta possibilitat que, segons Candela, podria aprovar-se ja “en aquests divendres socials” del Consell de Ministres que aprofitant les pasqües serien “de Resurrecció”.

Així mateix, exigirà a tots els diputats valencians en el Congrés que assumeixen aquesta proposta “raonable, possible i justa” que va comptar amb el “consens de totes les forces” i que “no confronta”.

EQUILIBRI VERTICAL I HORITZONTAL
Baldoví ha assenyalat que aquesta proposta defén un equilibri vertical perquè cada Administració tinga els ingressos que necessita per a fer front a les competències que té delegades el que requereix que l’Estat aprove les transferències necessàries o delegar impostos.

A més, ha d’haver-hi un equilibri horitzontal perquè “tots els espanyols som iguals i no pot haver-hi una diferència fins al 30% en gastos entre les millor i les pitjor finançades”. Baldoví ha assenyalat “aquest infrafinançament té un preu social de 1.400 milions a l’any que han de pagar els valencians” i que “els culpables són Rajoy, Sánchez, Montoro i Montero”.

En aquesta línia, Clara Ferrando, candidata a Les Corts i exsecretària autonòmica d’Hisenda, ha constatat la urgència de reformar l’actual model de finançament, que va caducar al 31 de desembre de 2013, perquè ha provocat que la Comunitat Valenciana siga “insolvent financerament” de manera que no podria eixir al mercat exterior per a cobrir el seu deute.

Publicitat