Compromís demana despenalitzar l’eutanàsia “Hi ha gent a la qual se’ls està obligant a passar els últims dies de la seua vida patint”

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha afirmat hui que el bloqueig polític per la falta d’un Govern, ha ocasionat a més de decaure iniciatives legislatives en marxa, el poder començar a proposar des de les Corts Generals els canvis normatius per a regular el que són les demandes socials.

Mulet ha incidit en la necessitat de promulgar ja una llei Estatal de Mort Digna i d’Atenció Sanitària al final de la Vida. “Mentre la classe política estem en batalles que res aporten a la ciutadania, aquesta ens avança amb les seues reivindicacions. La mort de l’activista francés sobra la mort digna, Vincent Lambert o el recent de María Jesús Carrasco a Espanya, ens torna a posar sobre la taula la urgència de buscar una solució a aquest problema, i de fet justament hui s’han presentat en el Congrés un milió de signatures per a despenalitzar l’eutanàsia, tot això demostra que Espanya, que semblava un dels estats europeus avantguardistes en conquestes socials, s’està quedant en la vagó de la cua. 

El senador de Compromís ha recordat que el veto de Ciutadans per exemple, va fer impedir avançar en una proposta de llei sobre aquest tema, i que la dissolució de les Corts va impedir continuar avançant “ hi ha gent a la qual se’ls està obligant a passar els últims dies de la seua vida patint, perquè en l’Estat Espanyol contínuum existint, ara tres partits d’extrema dreta o dreta extremista parlamentària, que actua de manera integrista bloquejant avanços socials per pur efectisme mediàtic, demostrant que als mateixos que no els interessa que la gent puga viure dignament ( aplicant les seues receptes liberals insensibles amb les persones), són també els mateixos que no volen garantir que la gent puga morir dignament.

Mulet ha tornat a defensar el paper avantguardista del Govern valenciana no “ volem de nou exportar a la resta d’Espanya la Llei 16/2018, de 28 de juny, de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la vida, que es despenalitze en tot el territori de l’Estat l’assistència a la mort digna, que es blinde el dret a la protecció de la seua dignitat i a una la informació clínica, accessible i el dret a la presa de decisions respecte a les intervencions que afecten el procés final de la vida i al consentiment informat, el qual deu ser requerit prèviament a tota intervenció diagnòstica o terapèutica, el dret al rebuig a les intervencions i a sol·licitar la interrupció dels tractaments una vegada ja instaurats”. 

Des de Compromís es veu necessari també blindar el dret a la declaració de voluntats anticipades a incorporar en la història clínica. I a una planificació anticipada de decisions (PAD) de manera conjunta amb el personal que li atén habitualment, mitjançant un procés voluntari i progressiu de comunicació i deliberació, i especialment el dret a l’alleujament del dolor i del sofriment, incloent el dret a rebre sedació terminal per part del personal sanitari i l acompanyament permanent familiar o personal que indique. També tindrà dret a rebre acompanyament al final de la vida d’acord amb les seues conviccions i creences.

Per al parlamentari de Compromís “ aquest avanç, com la majoria de les socials, compte ara amb l’oposició i bloqueig de responsable de la dreta extrema ara dividida en tres opcions parlamentàries, i com en totes dobles eles, s’acabarà aconseguint, esperem que prompte, per la dignitat de les persones que necessiten una fi digna, i evitar dolor i sofriment innecessari. L’eutanàsia s’ha de despenalitzar en tots els seus extrems”

ValenciàEspañol