domingo, 15 septiembre 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Compromís proposa l’establiment d’un impost als productes ensucrats

Els diputats de Compromís Jordi Juan i Isaura Navarro han registrat en Les Corts una proposició no de llei per instar el Consell a establir un impost sobre els productes ensucrats i amb excés de greixos, que implique un augment del preu de fins el 20%.

La proposta de Compromís reclama que l’import recaptat es destine al desenvolupament de programes per millorar els hàbits alimentaris de les persones o a incrementar la conscienciació social davant els problemes de salut derivats d’una mala alimentació.

Com explica Isaura Navarro “segons l’OMS l’obesitat ha augmentat en tot el món més del doble entre l’any 1980 i 2014. Calculen que en 2014 més d’1.900 milions d’adults tenien sobre pes i més de 600 milions eren obesos. En el cas dels xiquets i xiquetes en 2015, 42 milions de menors de 5 anys tenien sobrepés o eren obesos. En aquest cas, a més, les xifres resulten especialment preocupants, posat que aquests 42 milions s’enfronten a una major probabilitat de tindre problemes de pes i de salut en l’edat adulta”.

A més del sobrepès, que ja genera de per si problemes per a la salut, com per exemple els cardiovasculars, el sucre genera malalties com la diabetis, augment de colesterol, triglicèrids, problemes en la glucosa, en l’aparell digestiu, migranyes, ansietat i una llarga llista de malalties directament relacionades amb un consum inadequat del sucre.

“L’OMS –ha afegit la parlamentària de Compromís- va recomanar el passat octubre als governs que pujaren els impostos de les begudes ensucrades per combatre el que van descriure com a ‘epidèmies globals d’obesitat i diabetis’. Segons explica l’OMS realitzant un increment dels impostos en les begudes ensucrades es reduiria de manera proporcional el seu consum. No ens pot passar com en la passada legislatura on s’arribà tard amb l’impost sobre la banca. El govern central va impedir que s’aplicara establint a zero aquest impost a les entitats financeres per a no permetre que les comunitats autònomes el recaptaren, per això s’ha de fer el més prompte possible”.

Des de Compromís es vol ressenyar que alguns països ja han assumit les recomanacions de l’OMS. Mèxic va aprovar un impost per a les begudes ensucrades i per als entrepans alts en calories, alguns estats d’EUA apliquen una taxa a les gasoses, Xile i Equador apliquen també taxes sobre les begudes ensucrades. En la mateixa línia països europeus com Regne Unit o França també apliquen aquest tipus d’impostos.

Com recorda Jordi Juan “ja s’ha aprovat a Catalunya l’impost sobre les begudes ensucrades, un gravamen sobre els refrescs amb excés de sucre o sodi. L’augment dependrà de la quantitat de sucre que continga: per a productes amb menys de 5 g. de sucre per cada 100 mil·lilitres no hi haurà augment, per als productes entre 5 i 8 g. per cada 100 mil·lilitres augmentarà 8 cèntims per litre, i per als productes amb més de 8 g. per cada 100 mil·lilitres l’augment en el preu serà de 12 cèntims. A més, la llei catalana estableix que les empreses estan obligades a repercutir l’impost al consumidor final posat que aquesta mesura té un objectiu dissuasiu; tant per al consumidor com per a les empreses per una reducció del percentatge de sucre que contenen els seus productes. L’Hisenda catalana preveu recaptar 41 milions d’euros amb aquest impost”.

Segons Compromís no cal limitar-se a les begudes, caldria anar més enllà i tractar de desincentivar el consum d’altres aliments ensucrats o amb excés de greix, com és el cas dels productes de brioixeria, entre altres.

“Els impostos influeixen en el comportament dels consumidors, d’aquesta manera es pot reduir el consum de productes ensucrats i, per tant, combatre de manera efectiva l’obesitat, la diabetis i altres problemes per a la salut amb una fiscalitat justa”, ha conclòs el diputat de Compromís.

Últimas noticias

Contenido relacionado