Compromís i Podem es desmarquen del PSPV i mantindran les seues esmenes als PGE

Compromís i Podem mantindran les seues esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat en les inversions que afecten la Comunitat Valenciana, mentre que el PSPV pensa que seria millor retirar-les perquè no es van a poder executar les relacionades amb les infraestructures, i creu que el repte és treballar en els comptes de 2019.

La retirada de les esmenes relacionades amb la Comunitat que demanaven augment de partides pressupostàries per part del PSOE ha centrat les crítiques de la resta de formacions en Les Corts, i el PP ha demanat “responsabilitat i coherència política” al president de la Generalitat, Ximo Puig.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha dit no entendre que “es faça el joc al PP” perquè els Pressupostos “no estan aprovats” i la llei de Contractes del Sector Públic exigeix que hi haja un pressupost viu sis o set mesos abans de les licitacions, per la qual cosa cap esmena d’infraestructures es va a poder executar.

Per això, ha indicat que si els Pressupostos s’aproven a l’octubre, novembre o desembre, les infraestructures no es podran executar, i el repte ara és treballar als Pressupostos de l’Estat per 2019 i que les inversions del Corredor Mediterrani compromeses i la liberalització del peatge de l’AP-7 avancen, així com les polítiques concretes.

En aquest sentit, ha afirmat que o arriben deu milions per al transport metropolità o “no arribarà cap”, ja que la rapidesa és el que condiciona l’execució.

Compromís, per la seua banda, ha dit que mantindrà les seues esmenes i que el Govern té via lliure per fer xicotetes modificacions per compensar, ja que són millorables quant a inversions als territoris, segons el seu portaveu, Fran Ferri.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Antonio Estañ, de Podem, que mantindrà les esmenes que va presentar juntament amb els socis del Botànic, i serà el PSOE el que haurà d’explicar per què les retira.

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha defensat “coherència en la vida i la política” i ha demanat a Puig que tinga “coherència política”.

La diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha qüestionat que no vagen de la mà els socialistes valencians amb el Govern per millorar el finançament de la Comunitat Valenciana.

Sobre l’elecció de José Luis Ábalos i María Jesús Montero per ocupar-se dels ministeris de Foment i Hisenda respectivament, el diputat socialista Manolo Mata ha felicitat al seu amic Ábalos i, quant a Hisenda, s’ha mostrat convençut que la consellera andalusa intentarà buscar un sistema de finançament just.

Compromís, que el seu Consell de Coordinació Institucional ha decidit no entrar al Govern de Pedro Sánchez, ha desitjat que Ábalos demostre “una sensibilitat valencianista” i que Montero siga també “sensible” i permeta el dèficit asimètric a les comunitats autònomes.

Estañ, de Podem, ha indicat que el Ministeri de Foment és fonamental per a la Comunitat Valenciana quant al Corredor Mediterrani o el “lamentable” estat dels trens de rodalies.

La diputada del PP Isabel Bonig ha assenyalat que ja va felicitar a Ábalos després de la moció de censura i ha dit que tots dos són “grans afeccionats taurins”. “Ara té el BOE i té el pressupost, i té una gran tasca en la qual comptarà amb la lleial col·laboració del PP, com ha explicat Puig encara que no l’ha sabut acceptar o aprofitar”, ha comentat. EFE

Publicitat