Compromis i Podem mantenen esmenes importants per al finançament valencià malgrat la retirada del PSOE

Els socialistes han retirat la seua rúbrica d'estes propostes de canvi que es van realitzar conjuntament i des de Compromís i Podemos asseguren que no han rebut cap explicació

Esmenes - Carles Mulet
Carles Mulet, senador per Compromís | Arxiu EFE

El PSPV va impulsar dues esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat del govern de Mariano Rajoy, les quals tractaven sobre el finançament autonòmic i sobre el Transport Metropolità de la ciutat de València. Ara, després del nomenament de Pedro Sánchez com a nou president del Govern central, qui va confirmar que no modificaria estos pressupostos si arribava a La Moncloa, els socialistes han retirat la seua signatura d’estes propostes i tampoc han presentat les seues esmenes individuals, que van ser rebutjades en el Congrés i que anaven a tornar a registrar en la Cambra Alta. Estes dues esmenes clau van ser recolzades també per Compromís i Podem, que asseguren que les mantindran, malgrat la retirada per part dels socialistes.

Carles Mulet, senador per Compromís, ha confirmat que, mentre des del seu grup polític mantindran esta reivindicació, “el PSOE ha retirat totes les esmenes parcials i totals“. A més, Mulet ha indicat que no han rebut “cap explicació” per part dels socialistes. Estes esmenes exigeixen al Govern central la inversió de 38 milions d’euros que es destinarien al Transport Metropolità, així com l’acord instaurar un Fons Transitori de Finançament Autonòmic, malgrat la confirmació per part de Sánchez que no anava a ser “capaç” de solucionar el tema del finançament perquè faltava consens perquè esta proposta tinguera èxit actualment.

El Partir Popular, que compta amb majoria en el Senat, ha ampliat el termini per a presentar esmenes fins a dilluns que ve 11 de juny. Els propis ‘populars’, encarregats de realitzar els Pressupostos amb els quals ara governarà Pedro Sánchez, han comentat que també presentaran esmenes contra els seus propis comptes, malgrat que encara es desconeix cap a on aniran dirigides.

La retirada de la rúbrica socialista a estes esmenes, les quals estaven marcades com a prioritat en l’agenda valenciana i suposaven una de les reivindicacions amb més pes per al Govern del Botànic, deixen veure la complicada situació que pot donar-se entre el Govern central i el Govern valencià, que a més està presidit pel socialista Ximo Puig.

Publicitat