Compromís, PP i Cs portaran al Congrés mocions de suport a les demandes de UNDEF sobre la pólvora a Moros i Cristians

Compromís, Partit Popular i Ciutadans (Cs) presentaran al Congrés dels Diputats mocions de suport a les demandes de la Unió d’Entitats Festera de Moros i Cristians, que inclouran la petició de l’ampliació dels terminis per a emmagatzemar la pólvora així com que es simplifiquin els tràmits en el Ministeri d’indústria i Energia, per a l’ús de la pólvora.

Aquest és el compromís a què han arribat aquest divendres els representants dels partits polítics, Jesús Pla (Compromís), Vicente Betoret (PP) i Juan Ignacio López Bas (Cs), en el transcurs de la reunió mantinguda a la seu de la UNDEF , a Cocentaina (Alacant), amb la presidenta de l’entitat, Pepa Prats.

Rovira  

Les formacions se sumen així a la petició de UNDEF que les poblacions de menys de 500 participants a la festa poden allargar la custòdia de 72 hores a 96 hores, així com que es simplifiquin els tràmits en el Ministeri d’indústria i Energia, per al ús de la pólvora.

Pepa Prats, que s’ha mostrat molt satisfeta al terme de la reunió, ha explicat a Europa Press que, igual que va fer aquest dijous amb la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador, i aquest divendres ho ha fet amb els partits polítics, la setmana que ve mantindran una reunió amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui s’ha compromès, assegura “a atendre les demandes dels festers”.

FRONT POLÍTIC COMÚ

El diputat autonòmic i president de la Comissió de Cultura, Jesús Pla, ha mostrat en un comunicat, el seu reconeixement a una festa “que forma part de l’ADN dels valencians i valencianes” i s’ha compromès a sol·licitar autorització a les pirotècnies per fabricar i subministrar la pólvora necessària als festers i festeres i la possibilitat que la custòdia de la pólvora per part de les Juntes de Festes sigui la mateixa per a totes les localitats.

Pla ha recordat que “aquesta problemàtica neix de la normativa aprovada en el seu dia pel Partit Popular i, per tant, resulta ridícul que ara vulguin autoproclamar ambaixadors de la festa i els festers”. A més, el diputat autonòmic insta totes les forces polítiques a donar suport a les mesures proposades pel món fester ia fer un front comú.

Per la seva banda, el diputat a les Corts per Ciutadans Juan Ignacio López Bas ha penjat a les seves xarxes socials un missatge en què afirma: “Vam prendre nota de la situació i les necessitats dels festers, apostant per la seva participació en la presa de decisions i en la modificació de la normativa per obrir el mercat, agilitzar els tràmits i terminis mantenint la seguretat “.

UNA COMISSIÓ TÈCNICA S’AVALUARÀ la NORMATIVA ITV26

La presidenta de la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF) es va reunir aquest dijous amb la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador i els alcaldes de Villena, Fulgencio Cerdán, d’Alcoi, Antonio Francés, i d’Elda, Rubén Alfaro per abordar el conflicte de la “pólvora negra” i la situació que ha generat en les festes de Moros i Cristians.

Es va acordar la creació d’una comissió tècnica, formada per representants d’entitats festeres i dels ajuntaments implicats de la província d’Alacant, per elaborar un document consensuat que la Subdelegació del Govern traslladés al Ministeri d’Indústria.

Aquest inclourà una avaluació i possibles modificacions a la normativa d’ús de la pólvora, la ITC26 relatives a la durada de la custòdia de la pólvora a les localitats, al trasllat d’aquesta, així com a la simplificació de la documentació requerida per la Subdelegació del Govern, entre altres. També s’elaboraran propostes per evitar que una sola empresa distribueixi la pólvora.

Finalment, s’editarà una memòria per posar en valor i protegir les festes de Moros i Cristians de la província d’Alacant, algunes d’elles declarades Bé rellevància local

PublicitatJuega Limpio Orihuela