Compromís proposa beques salari per als qui preparen la carrera judicial

L'objectiu d'esta proposta, que també planteja impulsar la creació de programes formatius públics per a la preparació d'estes oposicions, és garantir la igualtat en les oposicions d'accés a la carrera judicial

El grup Compromís en Les Corts ha presentat una proposició no de llei perquè el Consell estudie l’engegada d’un programa de beques salari lligat a la renda i l’expedient acadèmic per a recolzar la preparació d’oposicions a jutge, fiscal i lletrat de l’Administració de Justícia.

L’objectiu d’esta proposta, que també planteja impulsar la creació de programes formatius públics per a la preparació d’estes oposicions, és garantir la igualtat en les oposicions d’accés a la carrera judicial.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha explicat en un comunicat que “és de justícia” que siguen els mèrits i la capacitat, i no la renda, la qual cosa determine qui es converteix en jutge, fiscal o lletrat.

Segons ha dit, és “evident que la majoria de juristes valencians no poden permetre’s les despeses de preparació de les oposicions o el que suposa estar entre quatre i cinc anys sense treballar“, i per açò és necessari impulsar polítiques públiques que garantisquen la igualtat en l’accés a la carrera judicial.

La proposta planteja mesures engegades en altres territoris de l’Estat, que passen per l’establiment d’ajudes a la preparació d’oposicions, com a Euskadi, o la creació de programes públics de formació, com els quals s’han fet en la Universitat de Santiago de Compostel·la, en la Universitat de Granada o en el Centre d’Estudis Jurídics del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

“Amb mesures d’este tipus, el conjunt de la ciutadania es beneficiaria de comptar amb personal en la judicatura que haja sigut triat únicament pels seus mèrits i capacitats, després d’eliminar o almenys mitigar la barrera econòmica que actualment impedeix l’accés a milers de valencians i valencianes a la carrera judicial”, ha indicat Ferri.

Segons Compromís, s’estima que la preparació de les oposicions té una durada mitjana d’entre quatre i cinc anys, en els quals a les despeses directes de la seua preparació, amb l’adquisició de materials, assistència a acadèmies i/o contractació de preparador de l’oposició, se suma el cost de dedicar este temps a la preparació d’unes oposicions renunciant a tasques remunerades.

“A llarg termini, esta situació no solament suposa una vulneració pràctica dels principis de mèrit i capacitat, sinó també un evident biaix en la composició de la carrera judicial, establint una discriminació flagrant per raons socioeconòmiques”, indica Ferri.

El portaveu de Compromís considera que, per a combatre esta situació, és “imprescindible” la instauració de beques salari per a opositors que garantisquen la igualtat en l’accés a la carrera judicial.

CatalanSpanish