Compromís proposa que el cap d’Estat siga elegit per votació

Carles Mulet: "Pensem que la societat està d'acord amb esta democràtica reivindicació, perquè no poden donar-se excepcions entre ciutadans".

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha instat als grups polítics a la modificació del Títol II de la Constitució perquè la figura del cap d’Estat siga decidida pels ciutadans “democratitzant-la així i obrint-la a triar lliurement entre república o monarquia, així com el nom de la Casa Reial, siguen els borbons o qualsevol altra”.

Per a Mulet les constitucions no són textos sagrats, són les normes de convivència i organització de les quals es doten els Estats, i és el més normal en qualsevol democràcia anar modificant-la a mesura avança la societat i té davant si nous reptes. L’Espanya d’ara no és la de fa més de 40 anys, eixida d’una dictadura, on l’acceptació de la monarquia no es va poder qüestionar dins d’un lot sencer. Cap demòcrata es deuria ara espantar que es poguera decidir lliurement; la immensa majoria de la població amb dret a vot hui no va poder votar per edat esta Constitució, tard o d’hora la Carta Magna haurà de ser modificada a fons en molts aspectes, i tard o d’hora s’haurà d’abordar la figura de la Prefectura de l’Estat, els que ara es neguen en redó a obrir este debat és perquè saben que malgrat les dècades d’emblanquiment de la Corona, existeix una immensa majoria republicana en l’Estat Espanyol, i no s’atreveixen a deixar a la ciutadania a triar perquè molts privilegis i el mateix statu quo del qual gaudeixen molts poders es veurien trastocats”.

En esta línia, el senador valencià ha remarcat que “no existeix cap drama per modificar una Constitució, o fer una de nova, ja que estos textos s’han d’impulsar amb una màxima consens. I és curiós que ara siguen els més defensors a ultrança de deixar l’actual sense cap canvi, com a text immutable, els que en el seu moment van promoure el seu vot en contra, com és la ultradreta d’AP que bona part dels seus diputats va votar en contra”.

El portaveu valencianista ha recordat que “va ser precisament el dictador qui va imposar com a hereu del seu govern una dinastia monàrquica” , i ha afegit que “no es va poder triar llavors república o monarquia, ni tampoc quin monarca es voldria. Va ser una imposició del dictador, que es va deixar blindada en el text constitucional”

“els que ara es neguen en redó a obrir este debat és perquè saben que malgrat les dècades d’emblanquiment de la Corona, existeix una immensa majoria republicana en l’Estat Espanyol

“La monarquia i el comportament històric dels borbons ens ha fet enrojolar a molts i els fets que hem viscut com l’expatriació i exili del Rei emèrit Joan Carles I davant els greus fets coneguts; el desconegut origen de la seua fortuna, el rastre que deixen les comissions de l’AVE a la Meca que assenyalen al monarca, les societats instrumentals panamenyes, els testaferros, la falta de transparència de la institució i transferències a Suïssa, obliguen els partits a prendre mesures per a esquivar futurs abusos”, ha insistit.

El representant valencianista ha indicat que, per a això, seria necessari fer constar en la Constitució perquè no hi haja excepcions “que la Prefectura de l’Estat, siga monarca o no, haja de respectar les lleis com la resta de persones i respondre de la seua no observació, perquè la societat ha canviat en estos més de 40 anys i ja no tolera determinats fets com els viscuts. Sabem de la covardia dels grans partits del règim del 78, sense els seus vots és impossible una reforma de la Constitució, però quan han volgut, com per a salvar a la banca, s’han posat d’acord. I no van dubtar en el seu moment a mostrar la seua predisposició també a modificar el títol II si l’actual monarca haguera tingut un “problema de gènere” en la seua descendència, ja que estem davant un text masclista que dona prevalença a heretar la Corona a l’home encara que no siga primogènit, una cosa realment medieval, ara, si volen continuar amb la seua política covarda de xicotets canvis però sense anar a l’arrel, un fàcilment assimilable seria acabar amb la inviolabilitat del monarca”.

Per a Mulet “si la majoria de partits no té prou valor per a donar veu als ciutadans, haurien de tindre’l almenys perquè el Cap de l’Estat ostente responsabilitat com la resta de ciutadans, deixe així de ser inviolable i rendisca comptes, ens sembla poc, però imprescindible”. El representant de Compromís també ha reclamat que instruments d’opinió com el Centre d’Investigacions Sociològiques pregunte i faça públic el grau de confiança cap a esta institució.

“Una institució sense aval”

Mulet ha retret els “enormes dèficits d’esta institució i la mateixa Constitució que tan sols és modificada per PP i PSOE per a resoldre qüestions puntuals, però que han permés amb la seua falta de fiscalització de la monarquia els vergonyosos excessos que han transcendit”.

“La maduresa democràtica aconseguida, l’arribada de nous electors en estos anys i la crítica a la corrupció que és censurada per tots ens exigeix als polítics proposar canvis i mesures que aporten un plus de comportament ètic en totes les institucions, per descomptat també a la monarquia. Si ja és per si mateix una institució més que qüestionable i opaca en un Estat modern, és intolerable la seua inviolabilitat. Crec que un percentatge enorme dels ciutadans d’este país així ho veu pel desprestigi al qual ha arribat la Corona; molts ciutadans no van votar en cap plebiscit sobre la monarquia i és necessari plasmar-lo així en la mateixa Constitució per a regular la figura de la Prefectura d’Estat amb una Llei orgànica específica perquè responga davant el Parlament i que este puga condicionar la seua continuïtat en casos com els que ens ocupen, que són d’extrema gravetat”, ha abundat el senador.

CatalanSpanish