Compromís presenta una proposta per a desbloquejar l’entrada de la Diputació d’Alacant en el Fons Autonòmic de Cooperació 2021

Compromís vol que l'ens provincial s'adherisca per primera vegada a una iniciativa que ha suposat una injecció milionària de diners als pobles valencians i castellonencs que no han gaudit els alacantins.

Compromís ha presentat una proposta perquè la Diputació d’Alacant entre gradualment en el Fons Autonòmic de Cooperació, iniciativa llançada des de la Generalitat Valenciana i al qual la institució provincial s’ha negat a participar causant un gran greuge comparatiu als pobles alacantins enfront dels de Castelló i València.

La coalició proposa desbloquejar la situació a partir d’una entrada gradual i de flexibilitat en el mode de repartiment de dit fons. D’esta forma enguany la Diputació participarà de forma parcial al 50% en el fons -és a dir, 7 milions d’euros- quantificant la xifra en el pressupost ordinari. L’altra meitat la pressupostaria a través del romanent de tresoreria tal com proposen fer des de la institució.

Esta mesura hauria d’implicar un compromís de la Diputació d’Alacant d’adaptar progressivament els pressupostos a l’entrada total al fons, que implica aprimar i traslladar en els propers exercicis els serveis amb duplicitats i excés de mida de la institució.

Més diàleg, més diners per als pobles d’interior

Pel que fa al debat del mode de repartiment, pensa la coalició, també és possible establir un diàleg al respecte per a incrementar les aportacions als pobles de menor població en dit fons. En tot cas i tenint en compte la urgència per aprovar els pressupostos Compromís proposa un model híbrid.

La fórmula és senzilla: la part corresponent dels fons de cooperació que s’ubicaria en els pressupostos es repartiria amb els criteris propis de la Generalitat que primen més els municipis amb major població, la segona part es repartiria amb els criteris que ha usat la Diputació fins a l’any 2019.

“Com a diputat de Compromís porte més de cinc anys escoltant excuses per a no entrar en el Fons de Cooperació i mil problemes perquè no s’hi arribe a un acord entre la Generalitat Valenciana i la Diputació per a poder finançar als pobles mitjançant este fons. El que tractem de fer des de Compromís és una acció de responsabilitat, intentar escoltar a les diferents parts i intentar fer una proposta que faça possible la primera vegada l’entrada de la Diputació en el Fons. És una proposta híbrida als posicionaments mantinguts fins ara i que permetria que els anys vinents la Diputació continuara integrant-se en dit en una planificació financera de la que sí que gaudeixen els pobles de Castelló i València”, ha assenyalat el portaveu valencianista en la Diputació, Gerard Fullana.

CatalàEspañol