jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Compromís vol implantar taxes turístiques municipals “com més prompte millor” en una solució de consens amb PSPV i Podem

Ferri demana que ajuntaments com València puguen aplicar-la "a discreció" per a avaluar la seua extensió a tota la Comunitat

El síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha assegurat aquest dijous que la coalició treballarà perquè es puguen implantar taxes turístiques municipals “com més prompte millor” a la Comunitat Valenciana, mitjançant una “solució de consens” juntament amb PSPV i Unides Podem. Seria una fórmula “intermèdia” que podrien aplicar els ajuntaments que volgueren, fins a arribar a una taxa autonòmica en el futur.

Així ho ha afirmat en un esmorzar amb periodistes després del debat que van mantindre aquest dimecres en Twitter representants dels tres socis de govern a compte de la taxa turística, després que el propi Ferri isquera en la seua defensa en un article. Des de Podem van recordar que ells van proposar incloure-la en l’acord del Botànic II i “Compromís es va oposar” i des del PSPV que “Podem no va recolzar” la seua proposta d’una taxa municipal discrecional.

Davant aquestes discrepàncies, el portaveu ha urgit a “no deixar la taxa turística en el calaix” durant aquesta legislatura i ha lamentat que era una qüestió que “molts estaven aparcant últimament” quan estava al principi de les negociacions de govern i després “va desaparéixer”.

La proposta de Compromís passa per una taxa transitòria fins a arribar a una autonòmica “a llarg termini”, després d’una avaluació de la seua aplicació a nivell municipal. “Si volem el tot o res, millor arribar a una solució intermèdia”, ha asseverat Ferri, per a lamentar que “no s’ha aconseguit res en aquests quatre anys”.

Segons la seua fórmula, els ajuntaments podrien aplicar-la “a discreció” perquè els qui visiten la Comunitat Valenciana paguen les despeses que generen. El seu portaveu ha apuntat València com una de les primeres ciutats on implantar-la, ja que “l’alcalde –Joan Ribó (Compromís)– porta moltíssim de temps a favor”.

La recaptació d’aquesta taxa “hauria d’anar a un fons per a millorar la qualitat de vida dels valencians i dels turistes”, en un concepte de turisme com a ‘vida desplaçada’. Ferri s’ha mostrat així a favor de la moratòria al tram autonòmic, “però amb recaptació” dels ingressos , i ha confiat que “gran part del PSPV” acceptaria aquesta solució.

TRACTAT UE-MERCOSUR

D’altra banda, el portaveu ha rebutjat el tractat de la Unió Europea amb Mercosur –organització comercial d’Amèrica del Sud–, una altra de les controvèrsies recents entre representants del Botànic després que la nova consellera d’Agricultura, Mireia Mollà (Compromís), acusara l’eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez Piñero, d'”anar contra el camp valencià”.

Ferri ha recolzat la seua companya per expressar els “dubtes raonables” que desperta l’acord, davant la possibilitat que els seus efectes siguen similars als del tractat de la UE amb Sud-àfrica, amb “milions de tones de taronges penjades en l’arbre”. Ha advertit que “possiblement d’ací a uns anys estarem en crisi en el camp valencià i en l’agricultura mediterrània” en entrar a competir amb països que tenen “‘dúmpings’ laborals”.

MÉS PRESSUPOST PER A À PUNT

Respecte a la discrepàncies en el model de la radiotelevisió pública, el síndic ha tornat a defendre un augment de pressupost per a passar de 55 a 68 milions d’euros anuals i complir amb el 0,3% dels fons del Consell que marca la llei. Ha denunciat que À Punt compta amb menys diners que les d’altres comunitats amb llengua pròpia, ja que està al nivell de Castella-la Manxa i “molt per davall d’Andalusia”.

I davant la renovació de membres del Consell Rector d’À Punt al setembre, s’ha mostrat a favor d'”intentar un acord per a cobrir tots els perfils”, de valorar l’experiència en qualsevol mitjà (públic o privat) perquè “la puntuació no siga una barrera” i d’arribar a canviar la llei si no hi ha consens. “Encertàrem en la independència, ara cal buscar una manera de triar el consell perquè tot encaixe”, ha manifestat.

BOTÀNIC II

En tots aquests fronts, Ferri ha reconegut que PSPV, Compromís i Unides Podem afronten una legislatura clau en un “moment diferent”, ja que els tres grups que donen majoria estan dins del govern, la qual cosa creu que dona més “estabilitat” al Botànic però obliga a buscar un contrapés que fins ara exercia Podem.

Fins a arribar a la composició definitiva de l’arquitectura institucional, ha explicat que les negociacions es troben “encallades en Cultura”, en el repartiment de les seues direccions generals. Ha advocat sobre aquest tema per “no pegar mossegades” a aquesta conselleria i que la interlocució siga única.

I sobre la relació dels tres partits en Les Corts, ha confiat que mantinguen els “pactes de no agressió” que PSPV i Compromís van aconseguir per a no entorpir les seues iniciatives entre ells. “La passada legislatura va ser un exemple de la bona relació entre els dos socis”, ha assegurat.

“UN ÚNIC AJUNTAMENT” A VALÈNCIA

En clau local, davant el punt mort de les negociacions a València entre Compromís i PSPV per a reeditar el Govern de la Nau amb Joan Ribó al capdavant, Ferri ha urgit al fet que hi haja “un únic ajuntament” i ha recordat que “ja existeixen figures com la de tinent d’alcalde”, per la qual cosa ha rebutjat la vicealcaldia que demanen els socialistes.

Últimas noticias

Contenido relacionado