L’aire àrtic desplomarà les temperatures fins a 15 graus en 48 hores

Donat el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantindre's informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics i seguir les recomanacions de les autoritats competents

Vista general de València, que espera l'entrada d'un front fred. EFE/Arxiu

La massa d’aire àrtic que entrarà a partir d’aquest dissabte en la Comunitat Valenciana provocarà un “ambient prehivernal“, amb un “generalitzat i acusat” descens de les temperatures que en tot just 48 hores cauran quasi deu graus en zones del litoral i fins a quinze a l’interior.

Així ho ha assegurat a EFE el cap de l’àrea de Climatologia de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a València, José Ángel Núñez, qui ha indicat que es preveu un “important i brusc canvi del temps” i farà “molt fred per a tractar-se d’un mes d’octubre”, encara que ha precisat que no es tracta d’una onada de fred.

A més, un front molt actiu recorrerà el dissabte la Comunitat de nord a sud i deixarà al seu pas pluges i ruixats, menys probables a Alacant, i encara que la cota de neu anirà baixant fins a situar-se entorn dels mil metres, la caiguda de flocs “serà més testimonial que significativa”.

L’entrada d’una massa d’aire àrtic substituirà a la massa càlida que registra la Comunitat aquests dies i provocarà un “generalitzat i acusat descens de les temperatures”.

Aquest divendres es manté l’ambient càlid i es preveuen màximes de 21,3 graus a Morella (Castelló) i 23,6 a València, però el diumenge en el municipi castellonenc la màxima prevista és de 6,6 graus i a València, de 16,2.

Segons l’expert, en aquestes situacions els descensos més bruscos es produeixen a l’interior, ja que en el litoral el mar actua de termoregulador.

El diumenge, les temperatures seran fredes per a l’època i el vent que bufarà aquest dia i dilluns que ve accentuarà la sensació de fred, la qual cosa es convertirà en un “ambient prehivernal”.

El canvi de temps serà “brusc”, passant d’unes temperatures que aquest dijous es van situar huit graus per damunt de la mitjana normal a Morella, a huit graus per davall el diumenge en aquesta localitat, o de quatre graus per damunt de la mitjana normal a València a sis per davall de la mitjana el diumenge en la capital.

Núñez ha afirmat que no es tracta d’una onada de fred encara que “sí que farà molt de fred per a tractar-se encara del mes d’octubre”, i aclareix que a l’hivern pot haver-hi entre trenta i quaranta dies cada any amb temperatures com les previstes el diumenge.

Segons l’expert, no és molt freqüent un fred d’aquestes característiques en aquesta època tan primerenca de l’any i posa com a exemple que la màxima prevista a Morella, de 6,6 graus, és un valor no es registrava en aquesta localitat en un mes d’octubre des de 2008.

La massa d’aire que està previst arribe a la Comunitat serà molt seca, mentre que l’ocorreguda els dies 28 i 29 d’octubre de 2008 era d’origen polar i va arribar molt humitejada, generant copioses nevades a l’interior de Castelló.

En els últims 40 anys, des de 1978, una temperatura com la prevista per al diumenge a Morella només s’ha registrat set vegades a l’octubre i dues d’elles es van produir en aquest més de 2008.

Això que resulta “tan estrany” a l’octubre és “molt freqüent” a l’hivern. A Morella, la temperatura màxima prevista el diumenge sol ocórrer en mitjana onze vegades a l’any al gener, nou al febrer i huit al desembre, per a una mitjana anual de 37 vegades a l’any.

“Si l’entrada freda d’aquests dies haguera ocorregut al gener, ho consideraríem com relativament normal; el realment anòmal és que ocórrega a l’octubre”, afig l’expert.

I estén aquest exemple a València: “És estrany que a l’octubre hi haja temperatures tan baixes com les previstes per a diumenge que ve”, perquè ha ocorregut tretze vegades en els últims 40 anys, però és alguna cosa que ocorre en mitjana 55 vegades a l’any, quasi sempre a l’hivern (41 vegades a l’any).

Publicitat