La Comunitat Valenciana lidera les compravendes d’habitatges

Alacant és la tercera província espanyola en nombre de compravendes totals d'habitatges (4.906) i València quarta (4.193).

La Comunitat Valenciana continua liderant l’activitat immobiliària per població a Espanya. Durant el segon trimestre de 2020 va inscriure 2´08 compravendes d’habitatges per cada mil habitants, quota que supera ostensiblement la mitjana nacional, fixada en 1´6.

Per darrere de la valenciana apareixen altres comunitats com La Rioja (1´86) i Cantàbria (1´84). En este apartat, Alacant va tornar a liderar una vegada més la classificació provincial (2´62 operacions per cada mil habitants), mentre Castelló apareix en quart lloc amb una quota de 2´25.

Quarta en números absoluts

Amb un total de 10.389 compravendes d’habitatges registrats durant el segon trimestre, de les quals 1.394 corresponen a habitatge nou i 8.995 a habitatge usat, la Comunitat Valenciana es va situar com a quarta autonomia amb major nombre de compravendes després d’Andalusia, Catalunya i Madrid. Els números registrats llancen una baixada del 43’8% respecte al trimestre anterior, sent la quarta major caiguda. Totes les comunitats autònomes registren descensos en el segon trimestre, mentre la mitjana nacional apunta una reculada de 39´9% amb relació al primer trimestre de l’any i del 41´16% si el comparem amb el mateix trimestre de l’exercici anterior.

D’abril a juny, Alacant ha sigut la tercera província espanyola en nombre de compravendes totals (4.906) després de Madrid i Barcelona, mentre València apareix en quart lloc amb 4.193 operacions registrades. Per part seua, Castelló va aconseguir les 1.290 operacions, amb un descens del 35’4% enfront del primer trimestre, el menor de les tres províncies.

En tota Espanya s’han registrat en el segon trimestre 76.545 compravendes, de les quals 14.286 van correspondre a habitatge nou i la resta (62.259) a habitatge usat. Totes estes dades s’han donat a conéixer hui a Madrid pel Col·legi de Registradors de la Propietat.

Alacant lidera la demanda estrangera

La Comunitat Valenciana va ser la tercera regió amb major pes d’estrangers en l’adquisició d’habitatges (21´7%), tan sols superada per Balears (24´6) i Canàries (24´5). Li segueix Múrcia, Catalunya i Andalusia. Amb la mitjana nacional situada en un 10´7% (12% per davall del trimestre anterior), el percentatge en la Comunitat Valenciana va doblegar amb escreix la mitjana nacional. El principal artífex és una vegada més Alacant, on el 35´23% de les operacions de compravenda va tindre com a protagonistes a ciutadans estrangers. La província va liderar el rànquing provincial en tota Espanya, per davant de Santa Cruz de Tenerife, Màlaga o Balears, triplicant àmpliament la mitjana nacional.

En el conjunt del territori espanyol, els estrangers que més habitatges van adquirir van ser els britànics (amb el 12´3% de la demanda estrangera), seguits a distància per alemanys, romanesos, francesos, marroquins i belgues.

Tercer endeutament més sota

L’import mitjà per habitatge dels nous crèdits hipotecaris contractats a Espanya durant el segon trimestre va ascendir a 129.806 euros, seguint la tendència alcista (puja un 2´3% enfront del trimestre anterior), amb increments en deu comunitats. La Comunitat Valenciana, amb 90.400 euros d’import mitjà (-1´5% front trimestre anterior), es col·loca com a tercera regió amb menor endeutament hipotecari després d’Extremadura i Múrcia.

Mentre la duració mitjana a Espanya dels nous crèdits hipotecaris contractats va ser de 23 anys i 11 mesos (1´8% superior a la del trimestre anterior), la Comunitat Valenciana (22 anys) va aconseguir rebaixar-lo 23 mesos. Això vol dir que els valencians empren de mitjana quasi dos anys menys a pagar la seua hipoteca que la resta dels espanyols. Constitueix de fet el segon període de contractació més curt dels que es van registrar en tota Espanya.

La quota hipotecària mitjana mensual va ser de 580´8 euros a Espanya (amb un percentatge respecte al cost salarial del 29´7%), pels 433´13 euros de la regió valenciana i un percentatge respecte al cost salarial del 24´9%. Això significa que té la quarta quota hipotecària mensual més baixa i l’octava més baixa si la comparem amb el cost salarial.

Els tipus fixos s’imposen

Per segon trimestre consecutiu, els tipus fixos superen als variables en els nous crèdits hipotecaris. Si a Espanya aconsegueixen el 53´1% del total, en el cas valencià el percentatge és encara superior, arribant al 58´9%.

Impagaments hipotecaris

El nombre de certificacions d’habitatge per impagament va baixar un 49´3% a Espanya en relació al trimestre anterior, amb un total de 2.792 operacions d’inici d’execució hipotecària, nou mínim històric. D’elles, la Comunitat Valenciana va copar 788, ocupant el primer lloc de la classificació autonòmica, seguida de prop per Catalunya i Andalusia. Quant a dacions en pagament, la regió valenciana va ocupar el segon lloc després d’Andalusia, en registrar 135 per les 690 de tota Espanya, un nou mínim històric que reflecteix una baixada del 50´9% respecte al trimestre anterior i del 53% en relació al mateix període de 2019.

CatalanSpanish