La Comunitat, candidata a liderar el programa europeu ENI CBC MED, dotat fins a 500 milions euros

El programa, dependent de la Comissió Europea, multiplicarà el seu pressupost i passarà dels 200 milions d'euros a prop de 500 durant el període 2021-2027

Joan Calabuig
PublicitatAVL

La Comunitat Valenciana és una de les regions europees candidates a liderar l’execució del programa europeu ENI CBC MED, dependent de la Comissió Europea, que comptarà amb una dotació de 500 milions d’euros en el període 2021-2027.

Així ho ha anunciat el delegat del Consell per a la Unió Europea, Joan Calabuig, que ha explicat que el pressupost del programa passarà dels 200 milions d’euros de l’actual període 2014-2020 a prop de 500 milions durant el període 2021-2027.

PublicitatRovira  

De cara a 2021, ha explicat Calabuig, la Comissió haurà de triar entre la Comunitat i altres regions candidates per a encapçalar l’execució de l’ENI CBC MED. En l’actualitat, la Comunitat Valenciana és, juntament amb Aqaba, a Jordània, una de les regions col·laboradores de Sardenya en el compliment dels objectius d’este pla comunitari.

El delegat del Consell per a la Unió Europea ha destacat la importància que revist la conca mediterrània per als valencians, com demostren, ha considerat, “la casa Mediterrani d’Alacant, el port de València, que és el primer port del Mediterrani, les relacions històriques amb Algèria, i el desenvolupament de sectors tradicionals on la Comunitat és un actor clau, com el tèxtil, agroalimentari, la ceràmica, o el moble”.

“La Comunitat Valenciana compta amb una economia oberta, instituts de recerca i desenvolupament avançats, una clara orientació de lluita contra la pobresa i un clar compromís de desenvolupament sostenible, a més de la gestió d’un recurs estrany en la conca mediterrània com l’aigua dolça”, ha afirmat.

Així mateix, Calabuig s’ha referit als 630 migrants arribats al port de València en la flotilla de l’Aquarius el passat 17 de juny, l’acolliment del qual ha considerat “una magnífica expressió de solidaritat de les administracions, les ONG i els ciutadans”.

En este sentit, ha insistit en la necessitat que els 13 estats que formen part del programa promoguen “la política europea de cooperació per al desenvolupament real d’Àfrica”, un dels objectius fonamentals del pla ENI CBC MED, juntament amb uns altres com la integració en el programa europeu del Marroc i Algèria.

Un programa per a impulsar la cooperació en la conca del Mediterrani
El programa europeu ENI CBC MED està dissenyat com un instrument financer entre els objectius del qual destaca l’impuls d’una bona política de veïnatge, i la millora de les vies de cooperació entre territoris fronterers, amb vista a finançar projectes de cooperació en la conca del Mediterrani.

A través del programa ENI CBC MED es financen projectes de cooperació centrats, en desenvolupament socioeconòmic, la investigació, la inclusió social i la lluita contra la pobresa i la deterioració mediambiental. Els projectes han d’incloure almenys a tres dels països mediterranis participants. En la primera convocatòria, llançada en 2017, ha participat un total de 75 entitats valencianes.