La Comunitat Valenciana dóna suport a l’objectiu de dèficit després d’aconseguir 850 milions

La Comunitat Valenciana ha votat este dimecres a favor dels objectius de dèficit i deute per a les comunitats autònomes en el període 2019-2021 després de negociar diferents mesures amb el Govern d’Espanya que suposaran 850 milions addicionals per a esta autonomia.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assumit personalment les negociacions d’última hora amb el Ministeri d’Hisenda, que han donat com a resultat, entre altres assoliments, que el Govern assumisca el deute de 350 milions d’euros del Consorci València 2007.

Este consorci està format pel Govern, la Generalitat i l’Ajuntament de València per a gestionar totes les infraestructures que van tenir a veure amb la celebració en 2007 de la Copa Amèrica de Vela, i el deute de la qual era per al Consell “una reivindicació històrica” de la qual l’anterior Govern central “mai va voler saber gens”.

Segons Puig, l’acord aconseguit permetrà a més augmentar el dèficit autoritzat -que en el cas de la Comunitat suposa 245 milions-, farà possible una modificació respecte a l’IVA, que suposara 250 milions, i també el refinançament de 1.000 milions del deute valencià de curt a llarg termini.

Així ho han assenyalat fonts de Presidència de la Generalitat, que han informat del vot telemàtic afirmatiu en la reunió d’este dimecres del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), enfront de l’abstenció del passat 19 de juliol.

Este canvi de vot s’ha adoptat després de les converses mantingudes este matí entre el president de la Generalitat i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

La Comunitat ha votat a favor de suavitzar el dèficit de les comunitats autònomes del 0,1% del PIB vigent al 0,3% després de les mesures aconseguides “a favor dels valencians” assumides pel Govern i que suposen 850 milions d’euros addicionals.

“Evidentment no és la solució definitiva, però és una solució transitòria que sempre havíem apel·lat fins a la resolució del nou model de finançament”, ha afegit el cap del Consell.

Segons Puig, la Generalitat ha votat avui a favor “perquè s’ha produït un avanç substancial per a la Comunitat Valenciana, per als seus interessos i per a la resta de les comunitats autònomes”.

“Este vot a favor és la resposta a un canvi de paradigma, un canvi d’actitud del Govern d’Espanya, que és especialment beneficiós per als interessos valencians”, ha afegit el Puig, per a qui s’ha passat d’un Govern que “ofegava financerament” a un altre que “dóna oxigen” i amb el qual s’està “en disposició d’avançar”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat que el Govern central assumisca el pagament de 350 milions del deute del Consorci, però ho considera insuficient, ja que entén que el Govern ha de fer-se càrrec de la totalitat d’esta, que representa uns 460 milions.

El PPCV ha criticat el vot del Consell a favor dels objectius de dèficit i ha ratllat al president de “submís” al Govern socialista de Pedro Sánchez, mentre que Ciutadans ha advertit que “augmentar el dèficit i l’endeutament no soluciona el problema derivat de la infrafinanciació, sinó que empobreix més als valencians”.

La votació de la senda d’estabilitat proposada pel Govern per a alleujar el dèficit autonòmic (2019-2021), que va ser rebutjada pel Congrés el 27 de juliol, ha tornat a comptar amb l’oposició de les cinc comunitats governades pel PP i Canàries mentre que han votat a favor les set comunitats socialistes i Cantàbria.

Per tant, els objectius d’estabilitat i deute públic aprovats, que han sigut votats per primera vegada de forma telemàtica, passaran al Consell de Ministres on seran ratificats este divendres.

De nou Catalunya ha refusat participar en el Consell i ha excusat la seua presència amb una carta enviada pel vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonés, a la ministra d’Hisenda en la qual ha argumentat que les relacions econòmiques entre la Generalitat i Estat han de dirimir-se de manera bilateral.

Publicitat