jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Comunitat Valenciana suma 9.930 casos actius en el Sistema VioGén a 31 de desembre

En el conjunt de l'autonomia valenciana, s'han comptabilitzat 3.769 casos amb menors d'edat a càrrec de la víctima del total de casos actius a 31 de desembre de 2020.

La Comunitat Valenciana va tancar 2020 amb 9.930 casos actius en el Sistema de seguiment integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén), segons constata l’estadística de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior a 31 de desembre. Són 30 casos més respecte a les dades oficials referides a 30 de novembre, als quals cal sumar 81.319 casos detectats des de 2007, any en què es van iniciar els registres. Per tant, la xifra total de casos de la Comunitat Valenciana, sempre a 31 de desembre de 2020, que han format part d’este sistema de seguiment posat en marxa per l’Estat ascendeix a 91.469 en els últims 13 anys.

Dels 9.930 casos actius en la Comunitat Valenciana a 31 de desembre de 2020, 85 casos representaven un risc alt; 1.056 risc mitjà; 4.080 risc baix i en 4.709 casos es van classificar com a risc no benvolgut. L’estadística no recull cap cas en risc extrem en l’últim dia de l’exercici. A 31 de gener de 2020 el Sistema VioGén va comptabilitzar 9.465 casos actius, 465 casos menys que el 31 de desembre de 2020.

Per províncies, Alacant comptabilitzava, a 31 de desembre, 3.909 casos en el Sistema VioGén, dels quals 38 representaven un risc alt i 422 un risc mitjà. Castelló comptava aqueix mateix dia amb 1.302 casos en el sistema VioGén, dels quals 9 es van valorar en risc alt i 207 en risc mitjà. Finalment, a la província de València van ser 4.719 casos. Del total, 38 es van catalogar com a riscos alts i 427 com a riscos mitjans.

En el conjunt de l’autonomia valenciana, segons l’estadística, entre els 9.930 casos actius a 31 de desembre de 2020 figuren 3.769 casos amb menors d’edat a càrrec de la víctima. La distribució d’esta xifra per províncies al tancament de 2020 és la següent: Alacant (1.517), Castelló (502) i València (1.750).

Després de conéixer el balanç, la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha destacat “el compromís ferm i decidit del Govern d’Espanya en la lluita contra la violència masclista”. Calero ha insistit que “les polítiques d’igualtat i de lluita contra la violència masclista han sigut i són un dels pilars fonamentals d’este Govern que aposta pel feminisme com el gran canal de desenvolupament de la democràcia del segle XXI”. La delegada ha recordat que el pressupost de 2021 destinat a la lluita contra la violència masclista ascendeix a 258 milions d’euros, superant els 200 milions recollits en els compromisos del Pacte d’Estat.

El Sistema VioGén aglutina a les diferents institucions públiques que tenen competències en matèria de violència de gènere i pretén integrar tota la informació d’interés que s’estime necessària, evitant en la mesura que siga possible, la revictimització de les dones. A més, este sistema permet proporcionar a la víctima un “Pla de Seguretat Personalitzat” amb mesures d’autoprotecció i efectua una labor preventiva, emetent “Notificacions Automatitzades”, quan es detecte alguna incidència o esdeveniment que puga posar en perill la integritat de la víctima.

Este últim any ha culminat el procés d’integració de la Generalitat Valenciana en el Sistema VioGén. El mes d’agost, el Butlletí Oficial de l’estat (BOE) va publicar el conveni signat entre el Ministeri de l’Interior i la Comunitat Valenciana, a través de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per a la incorporació de les seues unitats competents al Sistema de Seguiment Integral dels casos de Violència de Gènere.

Gràcies a este conveni, durant els últims mesos de 2020 s’han incorporat en VioGén les unitats de valoració forense integral dependents dels instituts de medicina legal (IML) de la Comunitat Valenciana, la qual cosa permetrà que els/as professionals que integren estes unitats tinguen major i millor informació a l’hora d’elaborar les valoracions forenses en casos de violència de gènere, i en un futur pròxim, l’ús de la nova eina de valoració forense del risc (VFR) que s’integrarà en el Sistema VioGén.

Així mateix, continuen interactuant en el Sistema, la xarxa de centres mujer24h i centres dona rural i la d’oficines d’assistència a les víctimes del delicte, dependents de l’Administració autonòmica.

La Comunitat Valenciana és ja la segona autonomia amb més cossos de policial local adherits al Sistema VioGén, ascendint a 106 cossos (50 a València, 41 a Alacant i 15 a Castelló) dels 498 adherits en tota Espanya.

Des que es van iniciar els registres, en 2003, 1.078 dones han sigut assassines per les seues parelles o exparelles. Concretament, durant l’any 2020, ho van ser 45 dones en el conjunt de l’Estat (5 en la Comunitat), deixant 26 menors orfes.

Dona, discapacitat i violència de gènere

A la fi de 2020, la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere va publicar l’estudi “Dona, discapacitat i violència de gènere”, realitzat per la Federació de Dones Progressistes (FMP). La publicació ha conclòs que la magnitud de la violència de gènere que s’exerceix contra les dones i les xiquetes amb discapacitat aconsegueix xifres alarmants.

Els resultats d’esta enquesta han mostrat que, sobre la mostra de 155 participants, el 71% ha patit algun tipus violència de gènere en algun moment de la seua vida enfront del 16,8% que mai ha patit violència de gènere. Com ja s’ha esmentat, si bé les dades no són representatius de la societat i extrapolables al conjunt d’Espanya, sí que ens acosten a la gravetat i a la magnitud de la violència contra les dones, en este cas, amb discapacitat.

D’altra banda, s’ha corroborat que moltes de les dones que han participat (específicament el 80%) refereixen haver-se sentit discriminades amb independència de la mena de discapacitat referida. Algunes d’elles amb situacions de violència i discriminacions que comencen en l’entorn familiar, escolar, laboral i social, incidint a més en les relacions de parella. Esta prevalença de la violència a la qual estan exposades les 97 dones amb discapacitat donen compte d’una realitat, moltes vegades invisibilitzada, per la qual és necessari intervenir i dedicar recursos.

Dones amb discapacitat i violència sexual

D’altra banda, la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere també ha publicat en 2020 l’estudi “La violència sexual en les dones amb discapacitat intel·lectual”, realitzat per la Fundació CERMI-Dones. El seu principal objectiu és aportar coneixement sobre la violència sexual en les dones amb discapacitat intel·lectual.

Este estudi constata que les dones amb discapacitat acreditada igual o superior al 33% han patit violència sexual anara de la parella al llarg de les seues vides en major proporció (10,3%) que les dones sense discapacitat acreditada (6,2%), sent també major el percentatge de les quals l’han patida en la infància (6,3% de les dones amb discapacitat enfront de 3,3% de les dones sense discapacitat).

En total han participat 42 dones a través dels seus relats en l’entrevista individual o a través de les seues experiències en les sessions dels grups de discussió, i la seua mirada a través del Photovoice. Tot això ha permés tindre un ampli acostament cap a les creences, sentiments, percepcions i actituds davant la violència sexual i el seu impacte en la vida de les dones amb discapacitat intel·lectual.

Últimas noticias

Contenido relacionado