Diverses comunitats amb tradició taurina debaten el futur d’aquestes festes

La Generalitat, a través del servei competent en matèria d’Espectacles i Establiments Públics, reuneix aquest divendres i el dissabte a Puçol, a representants de vuit comunitats autònomes amb tradició taurina per a reflexionar i debatre sobre el futur d’aquestes festes.
A la trobada, que té lloc en el Casa de la Cultura de la localitat valenciana, l’ajuntament de la qual ha col·laborat desinteressadament en la seua organització, assisteixen representants d’Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Madrid, Murcia, Navarra, País Basc i la Comunitat Valenciana, ha informat la Generalitat en un comunicat.
El director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha sostingut que la trobada vol “plantejar un debat que està en el carrer donat l’actual conjuntura al voltant del món taurí, amb l’auge de moviments socials que es mostren contraris a la celebració d’aquestes festes tradicionals, i fins i tot apel·len a la seua prohibició tant fóra com dins de la Comunitat Valenciana”.
Ha avançat que en el transcurs de la reunió els representants de les diferents comunitats autònomes “explicaran la normativa vigent en matèria de festes taurines i donaran a conéixer les peculiaritats dels diferents festejos amb la finalitat d’establir les similituds i diferències existents i tractar d’analitzar si resultaria convenient realitzar canvis o matisar alguns assumptes concrets”.
Ángel ha reafirmat “el compromís de l’administració a seguir treballant per la seguretat en la festa, tant des del punt de vista del mateix festeig com de seguretat animal, a través de tots els mecanismes possibles”.
Per açò, ha afegit, que els resulta “vital acudir a qualsevol tipus d’interlocutor que aporte llum sobre aquest assumpte en tenir celebracions similars en el seu territori”.
Un altre dels aspectes importants que es plantejarà en el transcurs d’aquesta trobada autonòmica és el paper inspector de la policia autonòmica dins dels festejos de “bous al carrer” a la Comunitat Valenciana i com en la comparativa amb altres comunitats, aquest rol és diferent.
Analitzar si és convenient incrementar les seues competències, ja que en altres territoris fan funcions de director del festeig, és un altre dels punts a debatre.
A la trobada estan convidats tots els col·lectius relacionats amb la festa, tant les penyes taurines com a membres de la Comissió de Bous al carrer de la Comunitat Valenciana, aficionats i premsa especialitzada, en un intent d’obrir el debat a quantes preguntes puguen sorgir després dels plantejaments exposats pels representants autonòmics, han indicat les mateixes fonts.

CatalàEspañol