Condemnats a penes de cinc i set anys de presó quatre ciutadans búlgars que explotaven a compatriotes en tasques agrícoles

L'Audiència de València els obliga a indemnitzar a nou víctimes, a les quals obligaven a viure amuntegades i en condicions insalubres i a treballar de sol a sol en el camp.

Audiencia Provincial Valencia

La Secció Tercera de l’Audiència Provincial de València ha condemnat a penes de cinc i set anys de presó a quatre ciutadans de nacionalitat búlgara, tots membres d’una mateixa família, per explotar a compatriotes en tasques agrícoles en diferents províncies espanyoles.

Segons es recull en la sentència, els processaments obligaven les víctimes a treballar de sol a sol i a viure amuntegades i en condicions insalubres. A més, es quedaven amb la totalitat o una part molt important dels seus sous amb l’excusa que havien de pagar el viatge des de Bulgària o les despeses del seu hostalatge.

Rovira  

La sala ha imposat set anys de presó per un delicte continuat contra els drets dels treballadors a un dels condemnats, pare dels altres tres, com a “màxim responsable de l’ocorregut”, ja que d’ell “emanaven totes les decisions”.

Els seus tres fills, que executaven “les ordres i directrius impartides pel seu pare”, d’acord amb la resolució, han estat condemnats a senas penes de cinc anys pel mateix delicte.

En canvi, els magistrats exculpen a tots ells d’un delicte de tràfic d’éssers humans, al mateix temps que han absolt a un cinquè acusat que havia col·laborat en l’allotjament dels treballadors però no en la seva explotació laboral.

Els processaments captaven a ciutadans búlgars amb escassos recursos econòmics al seu país, principalment a la regió de Pleven, i els traslladaven després a Espanya per a treballar en tasques agrícoles, sobretot en la recol·lecció de cítrics, patates, cebes, alls o en la verema.

El tribunal ha declarat provat que el pare i els tres fills obligaven a viure a les víctimes en condicions insalubres, es quedaven amb part o amb tot el seu jornal i els retenien la documentació personal i el permís de treball.

Així, entre gener i abril de 2016, van allotjar en un pis d’escasses dimensions situat a Tavernes de la Valldigna (València) a 15 persones, que havien de dormir amb matalassos en el sòl i suportar la falta de condicions higièniques mentre eren explotades en la recollida de taronges.

Mesos després, al setembre d’aquest any, els condemnats van usar un habitatge de Cuéllar(Segòvia) per a allotjar a prop de 30 persones vingudes de Bulgària que, en aquesta ocasió, es dedicaven a treballar en la verema i la recol·lecció de patates, cebes o alls.

La sentència estima que entre els mesos de desembre de 2015 i octubre de 2016 el pare i els fills van cobrar més de 69.500 euros, a més d’altres quantitats en negre, d’empresaris de la Comunitat Valenciana, Murcia i Castella i Lleó.

El tribunal ha imposat als quatre condemnats l’obligació d’indemnitzar a nou de les víctimes amb quantitats que oscil·len entre els 190 i els 1.550 euros.

PublicitatJuega Limpio Orihuela