martes, 16 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Coneix les tres propostes de Compromís per a les Corts

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha avançat hui el posicionament del seu grup respecte a la reforma del sistema electoral valencià que es troba en la seua fase final a la Comissió d’Estudi de Les Corts.

Segons explica Ferri “hem afrontat esta reforma des del parlament valencià amb la màxima participació i debat possible, comptant amb experts, societat civil, grups parlamentaris i, fins i tot, formacions polítiques sense representació parlamentària. Acabat el procés de compareixences, des de Compromís hem volgut manifestar el nostre parer respecte a com s’hauria de configurar el sistema electoral valencià”.

“Considerem imprescindible l’eliminació de la barrera del 5% dels vots emesos que contempla l’actual Llei Electoral Valenciana ja que constitueix el principal element distorsionador del nostre sistema electoral. La nostra postura és que la reforma del sistema electoral contemple l’establiment d’una barrera electoral del 3%”.

Compromís també proposa la introducció de les llistes cremallera, a través de les quals se succeïsquen de forma alterna dones i homes en cada candidatura, una mesura clau per aconseguir la igualtat efectiva de dones i homes.

Així mateix es planteja que les llistes siguen desbloquejades per a l’elector que vulga mostrar la seua preferència per un número limitat de candidats o candidates d’una mateixa candidatura. Segons explica Ferri “la configuració d’este sistema de llistes desbloquejades pot fer-se compatible tant amb les llistes cremallera com amb l’existència del cap de llista determinat per les formacions que seria inamovible”.

“Igualment advoquem per la introducció de mesures que incentiven la celebració de primàries davall uns paràmetres homologats per la Generalitat i en les quals es primen aquells processos on s’abaste la totalitat de la llista i es permeta la participació de la ciutadania”.

Compromís defensa l’existència d’una circumscripció única a efectes de traducció dels vots en representació dels diferents partits que es complemente amb l’existència de subdistrictes en la línia del model dels Països Baixos. Estos subdistrictes facilitarien tant l’expressió del vot preferencial com l’equilibri territorial de les candidatures.

“Sent conscients que esta modificació hauria d’implementar-se mitjançant la reforma de l’article 24 de l’Estatut d’Autonomia, proposem que, amb caràcter previ i de forma immediata es realitze una modificació en el sistema d’assignació dels escons per cada circumscripció que, tot complint les previsions estatutàries, distribuïsca els escons de manera proporcional d’acord amb la població i garantisca la màxima igualtat en el vot dels ciutadans i ciutadanes més enllà de la circumscripció on residisquen”.

Com afegeix Ferri “defensem la modificació de la fórmula electoral substituint la fórmula d’Hondt per la fórmula Hare o Sainte-Laguë, ja que produeixen resultats més proporcionals. Considerem que Llei Electoral Valenciana també ha d’introduir mesures, dins del nostre àmbit competencial, per facilitar la participació dels valencians i valencianes en l’exterior en les eleccions a Corts Valencianes. En eixe sentit proposem l’ampliació del termini dels escrutinis per facilitar la recepció dels vots i permetre la impressió per part de la ciutadania de paperetes homologades”.

Altres mesures que pretén introduir Compromís són l’enviament postal centralitzat de paperetes i publicitat electoral, l’establiment d’un debat electoral en horari de màxima audiència en la primera cadena dels mitjans de comunicació de titularitat pública i ampliar el dret a participar de les eleccions tant a les persones migrants residents en el nostre territori com a les persones majors de 16 anys.

Últimas noticias

Contenido relacionado