Un jutjat ratifica la segona resolució de Sanitat que estableix el confinament de Benigànim

L'acte justifica l'adopció de les mesures sanitàries per un "empitjorament" de la situació i l'extensió de contagis a la comarca.

El magistrat considera en canvi innecessari confirmar la suspensió d’activitats i espectacles amb públic perquè l’Administració té potestat per a acordar-ho per si mateixa.

El Jutjat contenciós administratiu número 5 de València ha dictat hui un acte pel qual ratifica parcialment la segona resolució de la Conselleria de Sanitat que estableix el confinament de la localitat de Benigànim per a frenar la propagació de casos de Covid-19.

El magistrat, amb l’informe favorable de la Fiscalia, considera que la decisió de l’Administració autonòmica està justificada per “l’evident empitjorament de les circumstàncies concurrents”, concretament per l’extensió dels contagis a altres municipis de la comarca.

La Conselleria de Sanitat va adoptar una primera resolució el passat 31 d’agost per al confinament de Benigànim la ratificació del qual va ser denegada per un altre jutjat, el del Contenciós-Administratiu número 3 de València, en entendre, d’acord també amb la tesi de la Fiscalia, que les mesures no eren proporcionals ni necessàries.

En compliment d’aqueix acte, la Conselleria va deixar sense efecte la resolució i la va publicar una altra l’1 de setembre que incloïa diverses modificacions i que ha rebut ara la ratificació parcial del Jutjat contenciós administratiu número 5.

El titular d’este últim òrgan considera que les mesures contemplades en aqueixa segona resolució “persegueixen una fi legítima, respecten el principi de proporcionalitat” i no consta la possibilitat d’adoptar altres “menys oneroses o lesives per a la consecució de l’objectiu proposat”.

“Vist l’alt nivell de contagis existent, en els termes assenyalats en els informes que obren acompanyats a la sol·licitud que ha donat lloc a la formació de les presents actuacions, així com l’increment d’aquells i la coneguda rapidesa de la propagació pel contagi que per si mateix té la malaltia del coronavirus, es considera prudent ratificar les mesures preventives acordades per l’autoritat sanitària”, precisa el magistrat.

No obstant això, l’acte distingeix entre un grup de mesures que requereixen ratificació judicial per afectar drets fonamentals i altres que l’Administració pot adoptar directament sense esta ratificació perquè té potestats per a això.

El primer grup l’integren el confinament perimetral de la localitat, amb les restriccions d’entrada i eixida excepte per motius justificats, la limitació de l’aforament en els espais destinats a culte, la limitació de l’assistència a vetles, la suspensió de l’activitat educativa i formativa o la limitació a un màxim de deu persones en reunions familiars i socials.

El segon grup de mesures, la ratificació de les quals es denega per innecessària, comprén la suspensió d’activitats en establiments i espais i la suspensió d’activitats i espectacles esportius amb assistència de públic.CatalanSpanish