24.6 C
Valencia

Confirmen el processament de Trenzano per falsedat documental: “No es van complir els controls”

Trenzano haurà de respondre per les ajudes atorgades a les dos empreses vinculades al germà del president de la Generalitat.

- Publicitat -AVL

El Jutjat d’Instrucció número 9 de València ha rebutjat el recurs interposat pel director general de Política Lingüística de la Generalitat, Rubén Trenzano, i ha reiterat: “No es van complir els necessaris controls” en les ajudes al valencià atorgades a dos empreses vinculades a Francis Puig, germà del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Així es desprén de l’acte, al qual ha tingut accés Europa Press, en el qual la jutgessa desestima el recurs de Trenzano –al qual es va adherir el ministeri fiscal– contra el seu processament. El ministeri públic reclama en este procediment l’absolució per a Trenzano mentre que el PPCV, que exerceix d’acusació, demana sis anys de presó.

La jutgessa, en la nova resolució, insisteix que hi ha indicis de falta de veracitat en un document datat en 2018 en el qual es va assegurar que s’havien fiscalitzat les ajudes al foment del valencià concedides en 2015 i 2016 a dos empreses vinculades a Francis Puig.

La magistrada, per a arribar a esta conclusió, recorda en primer lloc que l’únic presumpte delicte que s’investiga és la falsedat en document oficial i aclareix que l’escrit no conté una declaració de voluntat o manifestació d’opinió política.

Seguidament, exposa que l’objecte de la investigació no ha sigut la concessió de les subvencions, sinó les actuacions de control sobre les mateixes corresponents als exercicis 2015 i 2016. I sobre este tema indica que, segons la normativa, degué emetre’s un pla de control. I no es va fer.

“Més enllà dels controls administratius no va poder aplicar-se un control complet dels expedients de subvencions al no existir el Pla de Control que havia d’haver-se creat, definit i aplicat en els exercicis estudiats”, postil·la. Pla de Control que, a més, “ha de ser sempre previ a l’execució del control”, adverteix.

Així, la magistrada reitera que existeixen indicis racionals per a concloure que en el punt en què s’afirma que la Direcció General ha realitzat els controls que corresponen, tots els controls exigibles per les ordres i la llei, “no es correspon amb la realitat”.

I insisteix que són dos coses “diferents” el mer control administratiu i la necessitat d’aplicació de les mesures de control d’acord amb el Pla de Control –el que sí que es fa posteriorment, en 2018–. Es tracta de dos conceptes “necessaris” per a realitzar degudament les actuacions de control, assevera.

“Sense pla de control que definisca les actuacions corresponents de control a realitzar, amb total garantia, no cap, en veritat, parlar de compliment dels necessaris controls”, manté la jutgessa instructora.

CONEIXEMENTS TÈCNICS
La jutgessa afirma que és “cert” que les autoritats polítiques no sempre posseeixen els coneixements tècnics en determinades matèries, però això és el que –recorda– “justifica” l’existència dels funcionaris corresponents, professionals entesos en la matèria que procedisca.

En este cas, que es tracta de temes administratius relacionats amb subvencions, tràmits de selecció amb criteris d’igualtat, professionalitat, etc. “ha quedat prou clar que el tècnic va informar degudament el signant del document de tots els seus detalls, signant únicament el director general, quan va tindre complet i total coneixement del que allí –en la carta– havia de dir-se i es deia”.

D’esta manera, Trenzano “no es va limitar a signar sense més presa de coneixement, com sembla indicar-se en el recurs”, sense “comprendre el contingut i a l’abast” de l’escrit.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,795FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Castelló, Alcalà de Xivert i Castellnovo tindran escoles noves

Benicàssim i Traiguera també rebran fons de la Conselleria d'Educació a través del pla 'Edificant' per les reformes del CEIP Palmerar i del CEIP Verge Font de la Salut, respectivament.

Quatre detinguts per un robatori amb violència i intimidació a un menor d’edat a Alfafar

Van atemorir al menor d'edat a punta d'arma blanca, robant-li així una cadena d'or que este portava.

CSIF demana informació sobre les EPIs després dels contagis entre sanitaris de Vinaròs

El sindicat es refereix a la coincidència entre els positius i les queixes del personal per una remesa de bates d'ínfima qualitat.

Vila-real celebra la festivitat del patró de la Policia Local amb una eucaristia en suspendre l’acte oficial

El ple aprova les distincions als agents que compleixen 25 anys de servei, que s'entregaran en un acte protocol·lari complint amb les mesures anti COVID-19.

Alcoi fa una actuació d’emergència per solucionar els problemes del polígon Santiago Payá

Les precipitacions violentes i intenses, acompanyades de vent de la borrasca 'Gloria' van provocar despreniments del vessant que van afectar el cunetó.
- Advertisement -

: Valencià