El Consell donarà ajudes per a reformar cuines, banys, finestres i calderes

El President de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, han presentat el pla RENHATA 2017, que compta amb una dotació de 4 milions d’euros destinats a ajudes per a la reforma interior d’habitatges, amb l’objectiu de millorar la seua accessibilitat i també la seua eficiència energètica.

El cap del Consell ha assegurat que la presentació d’aquesta operació és “solament el principi”, i ha anunciat que el pròxim any la Generalitat augmentarà la dotació econòmica amb la intenció que RENHATA “es consolide”.

De fet, a més de millorar les condicions i la qualitat dels habitatges de tot el territori valencià perquè siguen accessibles i respectuoses amb el medi ambient, una altra de les intencions del pla és fomentar l’activitat econòmica del sector de la construcció, durament castigat per la crisi, així com altres subsectors derivats d’aquest, com la ceràmica o la rajola.

“El que ens importa des del Consell valencià són les persones i les empreses, i aquest pla evidencia aquesta perspectiva”, ha assenyalat sobre aquest tema Puig, qui ha afegit que confia en el pla “com un gran espai de suport per a l’economia valenciana”.

En termes similars s’ha expressat la consellera María José Salvador, qui ha remarcat que RENHATA és important “perquè dinamitza i ajuda a recuperar la competitivitat d’uns sectors tan importants per a l’economia del nostre territori com la ceràmica o el marbre, que ens situen en el cap d’exportació i producció en l’àmbit internacional”.

Així mateix, ha explicat que aquesta renovació d’habitatges és prioritari, no solament per a millorar el confort i la qualitat de vida de les persones, sinó per a adaptar-les a la normativa actual i, en conseqüència, aconseguir habitatges “més segurs”.

Per la seua banda, el conseller Climent ha posat l’accent en la importància de la formació a l’hora de “rehabilitar o construir edificis amb eficiència energètica”, motiu pel qual el Consell, a través del Servef i en col·laboració amb les conselleries d’Educació i Habitatge, ha iniciat un projecte per a formar a ciutadans en aquesta matèria i proporcionar-los un “certificat professional que així ho acredite”.

“Volem promoure l’estalvi energètic en els nostres habitatges”, ha assegurat Climent, qui ha afegit que amb aquest pla, la Generalitat “avança un pas més” cap a un model energètic “més sostenible i que assegura el futur del nostre entorn i de les futures generacions”.

Pla RENHATA 2017

L’operació es divideix en dues parts. D’una banda, s’atén, a través d’una partida de 3 milions d’euros, a la reforma de banys i cuines -en edificis anteriors a l’any 1996- i obres per a garantir l’accessibilitat de l’immoble a persones amb diversitat funcional, amb independència del l’antiguitat de l’edifici.

En aquest cas, les obres subvencionades hauran de tenir un pressupost mínim de 2.000 euros i un màxim protegible de 12.000. El percentatge de l’ajuda serà d’un 35% amb un màxim de 4.200 euros per obra.

D’altra banda, es destinen 750.000 euros per a aquelles obres destinades a millorar l’eficiència energètica dels habitatges, a través de la substitució de calderes domèstiques per altres més eficients enèrgicament, punt al qual es destinaran 200.000 euros, així com amb la instal·lació de noves finestres amb aïllament tèrmic reforçat.