El Consell assumeix la continuïtat de les condicions i drets que siguen d’aplicació als treballadors d’Egevasa

L'objectiu és mantindre les condicions laborals adients quan la gestió passe a mans de la Generalitat, situació que es produirà en agost de 2019

El comité d'empresa d'Egevasa en una concentració, davant el Palau de la Generalitat per a denunciar que la "incertesa generada" pel Govern valencià sobre el futur d'aquesta empresa "posa en joc el futur de més de 400 treballadors i la gestió de 59 depuradores". EFE

Davant de les últimes mobilitzacions dels treballadors i les treballadores de l’empresa mixta (51% Diputació Provincial de València, 49% Aguas de Valencia) Egevasa, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural “vol deixar clar que el Consell, a través de l’EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals) assumeix la continuïtat de les condicions i drets laborals que siguen d’aplicació als treballadors d’Egevasa, en el marc del conveni entre les dues entitats”, segons la Conselleria.

L’objectiu és mantindre les condicions laborals d’aplicació quan la gestió pase a mans de la Generalitat Valenciana, situació que es produirà en agost de 2019, data en què finalitza el conveni actualment subscrit per l’EPSAR amb la Diputació de València. També es compromet EPSAR a l’estricta aplicació de les condicions de cada treballador en el procés de subrogació a l’empresa que resulte adjudicataria de la gestió de les depuradores com a conseqüència de la licitació de la gestió i explotació del servei.

Així ho ha manifestat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, en la recent reunió amb els representants dels treballadors al Palau de la Generalitat, davant del qual es manifestaren el divendres passat.

Cal fer constar que les 59 depuradores que actualment gestiona Egevasa són i continuaran sent de titularitat autonòmica, és a dir, de la Generalitat Valenciana. La seua construcció va ser objecte de conveni entre la Conselleria d’Obres Públiques (COPUT) i la Diputació de València l’any 1992. Per a l’explotació d’estes plantes, una vegada finalitzades les obres, es va subscriure altre conveni el 26 de novembre de 1997 entre l’EPSAR i la Diputació. En els dos casos, la Diputació li va encomanar a Egevasa els treballs. En aquell moment Egevasa era 100% pública i així va continuar fins a 1999.

El conveni d’explotació entre l’EPSAR i la Diputació establia el seu final un any després de la finalització de la construcció de l’última depuradora del conveni entre la COPUT i la Diputació. Este termini acaba el pròxim mes d’agost de 2019.

Impossibilitat de prorrogar els convenis actuals

A més, el marc legal vigent no permet prorrogar els convenis actuals i tampoc n’és possible la subscripció de nous convenis amb condicions semblants a les dels convenis existents donada la naturalesa privada de part de l’accionariat d’Egevasa. Per això l’EPSAR, ha de licitar l’explotació.

Segons la gerència de l’EPSAR, la satisfacció és plena amb el servei que estan prestant els treballadors d’Egevasa en l’explotació de les plantes depuradores i amb la qualificació i professionalitat que demostren dia a dia.

El secretari autonòmic va expressar davant del comité d’empresa la confiança en arribar a una solució satisfactòria per a totes les parts, per a aconseguir millorar les condicions laborals dels treballadors, si és pertinent. La disposició de la Conselleria i l’EPSAR per a continuar les negociacions amb els representants dels treballadors és clara. Ja s’han mantingut reunions amb el comité d’empresa per a aclarir el canvi d’adscripció laboral i començar a buscar solucions a les situacions particulars que es puguen produir.

Publicitat