Consell, empresaris i sindicats aposten per baixar l’atur, impulsar la indústria i seguir reclamant finançament

Reivindica que el Govern central treballe el finançament i la mutualització del deute de la Comunitat

El Govern valencià, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i els sindicats CCOO-PV i UGT-PV s’han marcat aquest dilluns com a objectius de treball en aquesta legislatura la reducció de l’atur a la Comunitat Valenciana, l’impuls de la indústria i el seu avanç cap a la digitalització i l’atracció d’inversió. Igualment, han destacat la necessitat de seguir mantenint davant el Govern central la reclamació d’un finançament adequat per a aquesta autonomia.

Així ho han indicat el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent; el president de la CEV, Salvador Navarro; el secretari general de CCOO-PV, Arturo León, i el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, després de la reunió que han mantingut per a establir línies d’actuació per a aquest mandat.

Climent, que ha destacat l’aposta del Consell per “aprofundir en el diàleg social” en favor dels valencians i ha valorat l'”esperit de col·laboració” i “treball conjunt” al que s’ha instat en la trobada, ha ressaltat que el seu departament ha plasmat com a “objectiu principal” per als pròxims quatre anys “baixar del 10 per cent d’atur”. A més, es planteja “generar ocupació estable i de qualitat i treballar per la no temporalitat i la precarietat”.

En aquest context, ha ressaltat també com a element “bàsic” la decisió de “seguir treballant” per a aconseguir “la industrialització i reindustrialització” i potenciar “l’economia productiva”, segons ha dit, “tenint en compte la descarbonització i la digitalització”. A més, ha instat a fomentar el cooperativisme i l’economia social i ha subratllat la necessitat d’atraure “inversió” i continuar l'”aposta decidida pel comerç exterior”.

No obstant açò, Rafael Climent ha comentat que “tot no depèn de nosaltres” com a administració autonòmica, empresaris i sindicats i s’ha referit a la situació de l’actual Executiu central, al que ha reclamat el finançament que requereix la Comunitat. “Tenim un Govern que està en funcions i això ens afecta. Mentre no guanyem estabilitat i confiança tampoc podrem créixer econòmicament en el territori i generar la cohesió social per la qual treballem”.

“MÉS INVERSIÓ ESTRANGERA”

El president de la CEV, per la seua banda, ha coincidit amb Climent a indicar que el “principal objectiu és reduir en aquesta legislatura la desocupació al màxim possible” i ha assenyalat que aquesta autonomia compta amb “un posicionament geoestratégic important” que pot ajudar a través de l’atracció de “més inversió estrangera”.

Quant al finançament autonòmic, el representant dels empresaris ha alertat dels problemes” que genera als valencians el “permanent flagell” que suposa el “crònic infrafinançament”. Ha fet “una crida a tots els partits polítics en clau nacional” per a atendre aquesta “situació general en tota Espanya però especialment dramàtica per a la Comunitat” i ha assegurat que la CEV estarà reclamant la solució necessària.

El secretari general de CCOO-PV ha valorat que s’haja fet “recalcament” en la decisió de “seguir aprofundint en la creació d’ocupació” i a “combatre la precarietat laboral”, al mateix temps que ha reclamat la creació de l'”Observatori de Treball Decent” com a part “del diàleg social” i òrgan per a acabar amb “el frau fiscal i laboral”.

León ha convidat també a lluitar contra la discriminació, l’escletxa salarial i la sinistralitat en el treball i a invertir en riscos laborals, a més de coincidir amb Climent en la necessitat de “adaptar-se al canvi tecnològic i avançar en una transició energètica justa per a combatre el canvi climàtic”.

El responsable sindical ha considerat convenient comptar amb el finançament adequat per a “poder afrontar tots els desafiaments” relacionats amb “innovació, desenvolupament i investigació”. Així i sobre la reunió entre Puig i Montero ha dit que “és urgent que el Govern complisca amb el seu compromís” i que “no trasllade els problemes per a conformar govern a les comunitats”.

VEURE ELS PRESSUPOSTOS

El secretari general d’UGT-PV ha exposat que per a veure si és possible el compliment dels objectius de la conselleria “s’ha de veure l’elaboració del pressupost i on es destinen els recursos”. Ha ressaltat que a més de la reducció de l’atur s’ha de treballar a millorar de la qualitat de l’ocupació i ha assenyalat que la transició energètica en la indústria ha de ser “justa” i per “acord” sense que la descarbonització coste llocs de treball.

Quant al finançament autonòmic ha manifestat que “sense govern és difícil avançar” i amb govern “no és senzill” i ha instat a treballar perquè la ciutadania conega les conseqüències de l’infrafinançament.

ValenciàEspañol