Sánchez anuncia 200.000 milions d’euros per a frenar els danys econòmics del coronavirus

Hui el consell de ministres ha aprovat noves mesures per a fer front a la greu crisi provocada pel COVID-19.

Comparecencia Pedro Sánchez

El Consell de Ministres ha aprovat hui un paquet de mesures per a pal·liar les conseqüències que ha tingut la frenada en sec de l’economia espanyola pel coronavirus.

Després de la reunió mantinguda, Pedro Sánchez ha comparegut davant els mitjans per a anunciar les noves directrius addicionals al decret d’Estat d’Alarma creat el passat dia 14 de març.

Com una cosa inèdita en la història d’aquest país, han aprovat un Reial decret que implica la inversió de 200.000 milions d’euros per a frenar l’impacte econòmic que està tenint la pandèmia a Espanya, la qual cosa suposa un 20% del PIB. 117.000 milions seran públics i la resta vindrà de la mobilització de recursos privats.

“Estem davant la major mobilització de recursos econòmics de la història d’Espanya. No deixarem a ningú arrere”, ha anunciat el President.


Les mesures aprovades estan organitzades en diversos blocs: inversions econòmiques sense precedents, reformes en àrea d’ocupació i reforç de les decretades en el primer pla de xoc sanitari i econòmic.

Econòmiques

 • Inversió de 200.000 milions d’euros
 • Dotació de 600 milions d’euros per a la prestació de serveis bàsics, amb especial atenció a l’assistència de persones majors i dependents
 • Inversió en investigació per a aconseguir la vacuna contra el coronavirus
 • Ampliació de la protecció d’energia i aigua, garantint els serveis bàsics. Això evitaria talls de llum, aigua i gas en les llars més daminificados.
 • Garantia del dret a l’habitatge, amb la conseqüent moratòria en pagaments d’hipoteques per a deutors de col·lectius vulnerables

  “Ningú serà desnonat de la seua casa per travessar aquesta situació”, assegura Sánchez.

Ocupació

Insistint a la importància que “això és una crisi temporal”, el President del Govern ha explicat que estaran del costat dels treballadors però també dels empresaris.

Per a això, l’Executiu ha aprovat les següents mesures:

 • Els treballadors assalariats podran reduir la seua jornada per a afavorir la conciliació familiar
 • Es potenciarà el teletreball quan les circumstàncies ho permeten
 • Exoneració de quotes a la Seguretat Social
 • Els ERTE causats per la crisi del coronavirus seran considerats força major i els treballadors tindran dret a la prestació per desocupació encara que no tinguen el mínim de cotització .
 • Flexibilització de la prestació per cessament d’activitat per a col·lectius d’autònoms, que també podran acollir-se a ERTE quan compten amb treballadors.


Sánchez insisteix que el Govern va ajudar a tots a superar aquesta crisi temporal i per això recomana la suspensió dels contractes enfront dels acomiadaments. “No acomiadeu als treballadors. Estarem del costat d’empreses i treballadors”, afig.

Empreses

El tercer conjunt de mesures va enfocat al teixit empresarial.

 • Aprovació de línia d’avals per un valor de 100.000 milions d’euros, per a garantir a les empreses la liquiditat que necessiten. L’Estat serà el garant de les operacions.
 • Línies d’avals de 200.000 milions d’euros per a empreses exportadores, afavorint a Pimes.
 • Reestructuració de crèdits a explotacions agràries afectades per la sequera
 • Reforma de normativa d’inversió en empreses espanyoles, per a impedir que corporacions estrangeres s’ensenyorisquen d’elles, aprofitant la crisi

Investigació

Per a aconseguir l’objectiu de desenvolupar una vacuna i una cura definitiva contra el coronavirus, l’Estat invertirà 30 milions d’euros, dedicats al Consell Superior d’Investigació Científica i a l’Institut de Salut Carles III.

Després de detallar les accions anteriors, Sánchez ha recordat que aquesta situació necessita un suport suplementari de la societat civil, per la qual cosa es reforcen les mesures preventives aprovades en el decret de l’Estat d’Alarma:

 • Es limita la circulació de persones no sols en vies d’ús publique sinó en altres com a platges
 • Les activitats permeses han de realitzar-se de manera individual excepte causes justificades
 • Es permet que òbriguen al publique clíniques veterinàries
 • Les perruqueries es mantindran tancades, oferint sol serveis a domicili
 • El ministeri de Sanitat podrà suspendre alguna de les activitats permeses si considera que suposen un perill
 • Manteniment de la quarantena 15 dies

El President recorda que l’OMS reconeix que “aquesta situació manca de precedents” i afig “ningú té un manual d’instruccions infal·libles, per la qual cosa caben errors. Tots els països ho han comés, els qui creuen saber-ho tot d’aquesta emergència, no podran aprendre res”.

I per a acabar, de nou insisteix que “el Govern no deixarà a ningú arrere” i llança un missatge als ciutadans:

“Encara que ens coste mantindre la moral en peus, units resistirem a la pandèmia, la muralla de contenció està en la comunitat que som com a ciutadans. Tots podem posar-nos en la pell de l’altre i obrir una cadena de solidaritat”, Pedro Sánchez.

: Valencià