sábado, 20 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Consell podria legalitzar 40.000 habitatges

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la modificació de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) que ha desenvolupat la conselleria d’Habitatge permetrà acabar amb “l’urbanisme especulatiu” i facilitarà la “reactivació econòmica” de la Comunitat Valenciana.

“El potencial d’aquesta llei resideix en suturar la ferida que existeix en el nostre territori a causa de l’urbanisme en B, i açò ens donarà un impuls econòmic enorme”, ha afirmat el cap del Consell, que ha mantingut una reunió amb la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i amb els directors generals d’Habitatge, Rebeca Torró, i Ordenació del Territori, Lluis Ferrando, en la qual han tractat aquesta reforma, que serà aprovada divendres que ve 5 de maig pel Consell.

“El nou paradigma de l’urbanisme valencià ha de passar d’un model especulatiu a un model basat en interès general”, ha declarat Puig després de la trobada, i ha criticat “l’herència caòtica” de les polítiques en aquesta matèria desenvolupades durant l’anterior legislatura pel Partit Popular.

“S’han produït una gran quantitat de normes que han resultat ineficaces per a defensar l’interès públic dels ciutadans i projectar el futur de les ciutats de la Comunitat Valenciana”, ha afirmat sobre aquest tema.

En aquest sentit, ha garantit que la reforma de la LOTUP aborda els problemes de l’actual model urbanístic de manera “rigorosa, transparent i pragmàtica”, i ha destacat dos eixos fonamentals d’aquesta remodelació, que abasta la modificació de 100 articles de la norma vigent.

En primer lloc, ha defensat la transició de les ATE, que ha qualificat com un “absolut fracàs”, als Projectes d’Inversions Estratègiques Sostenibles (PEUS), una nova figura que té com a objectiu l’ordenació, gestió i desenvolupament d’intervencions territorials d’interès general i estratègic, de rellevància supramunicipal.

D’altra banda, ha al·ludit a la situació de degradació dels habitatges, la recuperació dels nuclis històrics i la rehabilitació, i ha recordat el gran esforç que ha realitzat el seu govern per solucionar aquest problema, alguna cosa que també es contempla en la remodelació de la norma.

“Rescatar persones i ciutats”

La consellera d’Habitatge, María José Salvador, també ha ratllat de “caòtica” l’anterior legislació en matèria d’urbanisme, i ha defensat que aquesta nova llei pretén, d’acord amb l’esperit de l’Acord del Botànic, “rescatar persones i ciutats”, així com “millorar la qualitat de vida dels ciutadans”.

Així mateix, ha destacat que la nova LOTUP posa l’accent en la recuperació de la gestió pública enfront de la intervenció privada. “Volem que el disseny de les nostres ciutats es decidisca des de les administracions, de forma més racional i amb un estudi detallat de les necessitats de la ciutadania i del medi ambient”, ha declarat.

Salvador ha detallat les cinc línies mestres de la modificació de la llei, entre les quals es troben la introducció de la perspectiva de gènere, la regeneració dels espais degradats, així com situar la transparència en el centre de tota la gestió urbanística amb la finalitat de “generar estabilitat”.

És per açò que ha defensat que la llei permetrà que l’urbanisme a la Comunitat Valenciana siga “més transparent, més participatiu, més segur, viable i amb rigor”, la qual cosa proporcionarà “una nova identitat en matèria d’urbanisme”.

Últimas noticias

Contenido relacionado