El Consell de Turisme desaconsella l’aplicació de la taxa turística

El secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer, ha assenyalat que el Consell de Turisme de la Comunitat Valenciana “desaconsella l’aplicació d’un impost sobre l’activitat turística perquè no constitueix un estímul que afavorisca els interessos del sector turístic”.

Així s’ha pronunciat Francesc Colomer després de la sessió extraordinària del Consell de Turisme de la Comunitat Valenciana, on s’ha abordat la resolució de Les Corts sobre l’impuls d’un impost sobre l’activitat turística.

El responsable de l’Agència Valenciana del Turisme ha explicat que, en la reunió extraordinària, “s’han considerat molts arguments per a, finalment, desaconsellar l’aplicació d’una taxa turística”.

En concret, Colomer ha apuntat que un d’aquests arguments és que “en aquests moments, els caladors de nous ingressos s’han d’enfocar cap a la lluita contra l’intrusisme professional, la competència deslleial i el frau fiscal en allotjament clandestí” i, per açò, ha explicat que “des del punt de vista moral, veiem com un error gravar a l’allotjament reglat i formal que ja tributa i a més genera riquesa, ocupació, marca i prestigi per a la Comunitat”.

A més, Colomer ha explicat que el Consell de Turisme considera que “una taxa turística circumscrita a l’allotjament no respon a la realitat i a la globalitat del sector turístic, per tant carregar solament en l’allotjament no seria una decisió justa i equilibrada per al sector”.

Així mateix, Francesc Colomer s’ha mostrat preocupat perquè es culpabilitze al sector turístic de la massificació de les ciutats. “Considerem que una taxa turística no es pot associar a la qualitat turística” i que “el món i aquest país presenta exemples molt clars que açò no és així, perquè hi ha ciutats massificades que paguen taxa des de fa molts anys”. En aquest sentit, ha posat l’accent que “aquests esquemes requereixen més rigor i que s’aborden amb criteris professionals”.

Colomer ha recordat que “el treball per la qualitat no pot dependre d’un impost sobre l’activitat turística, implica un esforç de governança col·laborativa, d’inversió en capital humà, en tecnologia, productes competitius i diferenciats, i en intel·ligència de mercat”.

El Consell de Turisme és independent de partits polítics

El responsable de Turisme ha explicat que “el Consell de Turisme de la Comunitat Valenciana valora els assumptes des d’un punt de vista professional i tècnic” i ha assenyalat que “el posicionament dels partits polítics no és el que marca la deliberació ni la posició del Consell”.

Així mateix, ha declarat que “el Consell de Turisme, com a òrgan consultiu, eleva als partits polítics i al parlament valencià el contingut de la posició del sector turístic valencià”.

Colomer ha volgut ressaltar que “no hem de polititzar el debat” al mateix temps que ha afegit que “els partits polítics i el parlament ens mereix tot el respecte del món, però no hem de barrejar les estratègies dels partits”.

A la reunió extraordinària, han assistit els principals agents del sector turístic. Per part de la Generalitat, a més del secretari autonòmic de Turisme, qui presideix el Consell, han assistit la directora general de Turisme, Raquel Huete, el sotssecretari de Presidència, Emili Sampío, i el secretari del Consell de Turisme, José Luis Wagner.

A més, en el Consell de Turisme han participat, per part de la Diputació de València, la diputada de turisme de la província de València, Pilar Moncho, a més dels tècnics Evarist Caselles i Luis pastor; de la Diputació d’Alacant han assistit Adrián Ballester i José Francisco Mosso, per part de la Diputació de Castelló, ha assistit el diputat provincial de turisme, Andrés Martinez.

Així mateix, ha assistit al Consell de Turisme la representant del Consell de Càmeres de la Comunitat Valenciana, Lourdes Soriano; la representant de la Confederació Empresarial Valenciana, Eva Blasco; de la Confederació Empresarial de Castelló, Miriam Gimeno; el president de Hosbec, Antonio Mayor i Nuria Montes, la secretària general; de la Federació de Càmpings de la Comunitat Valenciana, Juan Delgado i Lola Quereda; a més del president de la Federació Hotelera de la Comunitat Valenciana, Luis Martí; el president de Ashotur, Carlos Escorihuela; el president de Confederació Empresarial Valenciana, José Palacios; i per part de Conhostur, Manuel Espinar; de la Federació d’Associacions d’Agències de Viatges de la Comunitat Salvador Amorís; el president de Aptur, Miguel Ángel Sotillos; així com les representants de Apha Cristina Seguí i Cristina Cortés.

També han assistit per part de la Fundació Turisme València el director Antonio Bernabé; de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Vicente Gil i Eugeni de Manuel Rozalem; Agustín Grau com a responsable del patronat municipoal de Turisme d’Alacant, la regidora de turisme de Castelló, Patrícia Porta; l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, així com els representants de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de CCOO José Miguel Mandingorra i Patricia Carrillo, i Lola Navarro, d’UGT.